Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.01.2016 г.

Начини за плододаване на дръвчетата

Практика

Sinor.bg

Градинарите са големи изобретатели и са в състояние да измислят какво ли не, само и само да увеличат реколтата. Способни са да прибегнат дори до садистични методи. Някои например заравят лози в земята и ги държат там чак до 15 април. Колкото и да е странно, след подобна процедура добивът се възстановява. Още по-разнообразни са начините да принудят плодните дръвчета да осигурят добра реколта, включително чрез следните изтезания.

Изрязване на пръстен от кората

През пролетта на някои от клоните на дръвчетата се изрязват тесни пръстенчета от кората. За около месец тези рани се затварят, но работата е свършена – в клоните се е натрупал излишък от хранителни вещества, който стимулира появата на множество плодни пъпки. Имайте обаче предвид, че не трябва да правите пръстени на повече от 25% от клоните.

Нарязване на кората

Това е по-щадящ метод от изрязването на пръстен. Състои се в направата на нарези по кората с нож или брадва. Ефектът е върху цялата дървесна корона.

При лозята нарязването са извършва при зелените филизи. Прави се лек нарез на кората, като се внимава да не бъде засегната дървесината. По този начин се постига значително увеличаване на размера на зърната, а оттам – и на добивите.

Смачкване на кората

Още един начин да повишим добивите. В този случай на част от клонките с чукче или челото на брадва леко нанасят удари по кората. Тези рани зарастват бързо, но на клоните, на които са направени, за следващата година са заложени много плодни пъпки. Това мъчение не трябва да се прилага върху основни клони или ствола на дървото.

Усукване на клонките

Разпространен метод сред противниците на рязането. Усукването на клонките помежду им и подпъхването им под основните клони стимулират плододаването. Вследствие на това силата в клонките се насочва не към растеж, а към наливане на плодовете.

Телен бандаж

Популярни сред градинарите са и плодовите пояси или просто телени бандажи, които връзват в началото на май по част от клоните. След 2-3 седмици ги свалят и ги връзват на 20-25 сантиметра над предишното място. Изчакват още 2-3 седмици, след което свалят телта. Обилната реколта през следващата година е гарантирана.

Мъчение с пирони

Ако дърветата изобщо не плододават или реколтата е съвсем оскъдна, от полза е в ствола да бъдат забити няколко пирона или просто да се издълбаят няколко дупки. Пироните обаче не трябва да са твърде дълги, за да проникнат само леко в дървесината. Процедурата се прави през юни при дръвчетата, чиито плодове са със семки, и през май при костилковите култури.

Понякога градинарите разцепват корените на дървото. Прави се с брадва или остър нож и в прореза се вкарва камъче. Не е ясно защо, но дърветата започват да плододават обилно.

Малко по-различен подход се прилага при подмладяване на корените. По средата между редовете дървета се изкопава траншея с дълбочина от половин метър. В нея се изрязват всички появили се корени и траншеята се запълва с оборски тор, опадала шума и отпадъци. Подобно подмладяване въздейства доста добре върху добивите от дръвчетата. Единственото условие е като се направи от едната страна на дръвчетата, след 2 години да се направи от другата, споделят от електронното издание „Стопанство”.

Начини за плододаване на дръвчетата
20157
 

Последни материали
Виж
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Свързани материали
Виж
Защо краставиците плододават слабо?
Причини за образуване на повече безплодни цветове при краставиците
Съвети към градинаря
Някои тайни как да удължим сезона на краставиците
Полезни съвети
Как да подхранваме пипера през периода на цъфтеж и плододаване
Практика
За да не чудите защо крушите не плододават
Колонни сортове
Може да се ускори плододаването на младите овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини