Начало » Новини » Страната
02.01.2016 г.

Как да реанимираме след новогодишната трапеза

Полезни съвети

Няколко дни почивка за Коледа, още няколко – за Нова година, а ако сте си взели и отпуск между тях, се получава цяла ученическа ваканция. Неизбежно е част от нея да прекараме край маси, отрупани с ястия и напитки. А като се вземе предвид, че през зимата заради студа се забавя обмяната на веществата и организмът по принцип е склонен да трупа тегло, за мнозина януари започва със затруднения и желание да свалим няколко килограма. Та ето няколко съвета от диетолога на електронното издание dieta4life как да прекараме празниците, без след това да се налага да сваляме килограми или да възстановяваме нормалната обмяна на веществата.

Най-важното, което трябва да помним, е: количеството на поетите калории около новогодишната трапеза трябва да отговаря на количеството на изгорените. Т. е. колкото по-обилно е храненето, толкова по-голяма трябва да е и физическата активност, за да го усвоим.

Второто важно условие е в редовното излизане на чист въздух. Работата е в това, че повечето обменни процеси вървят гладко само при наличието на кислород. Въобще продължителните разходки пеша играят огромна положителна роля в обмяната на веществата не само по празниците, а и през цялата година.

Още един важен фактор, за който не трябва да забравяме даже на Нова година, е водата. Именно тя изпълнява основната роля в следновогодишната детоксикация и колкото повече вода има в дневната Ви диета, толкова по-лесно продуктите от преработката ще бъдат изведени от организма. Най-добре е да се пие повече сутрин за активизиране на обменните процеси, както и 15-20 минути преди хранене. Дневната норма на човек се определя според килограмите – 30-40 милилитра вода на килограм телесно тегло. Трябва да се подчертае дебело, че кафето и чаят не се възприемат от нашия организъм като пълноценната вода, тя му е необходима прясна и чиста.

Нова година е времето на сладкишите и дори онези от нас, които се стремят да минимизират количеството захар в диетата си, тогава често правят изключения. Ще успеете обаче да намалите калоричния удар, ако хапвате сладкото след храни, богати на белтъчини – тогава влиянието на захарите върху кръвта ще бъде понижено от продължителната преработка на белтъчините. Но най-добре е да се откажете от масите, отрупани само със сладки неща, за не почне организмът да се задъхва от излишък на инсулин и да не се изтощава панкреасът – изпитание като неговото по коледните и новогодишните празници не пожелаваме никому. Най-много случаи на диабет се регистрират в края на януари. По възможност е добре да се даде предпочитание на биологичните сладкиши (с природно сладки елементи вместо бяла захар), както и на плодовете, включително сушените.

Алкохолът е неизбежна част от новогодишната трапеза, при това малцина успяват да се впишат в нормалната дневна доза от 1 милилитър на 1 килограм тегло – толкова произвежда самият организъм, ако изпитва необходимост от антишокова реакция или има други биохимични нужди. Същото количество може да бъде изведено от организма, без да води до интоксикация. При това е добре поетият алкохол да е качествен и да не е много сладък.

Организмът ни има нужда от време за доброто усвояване на хранителните вещества, така че не трябва да се поемат нови количества храна през по-малко от 3-4 часа. А обемът на изяденото, което организмът ни може да преработи без усилия, представлява две наши шепи. Важно е да не похапваме между отделните трапези – стомахът просто няма да успява да преработва храната и ще оставя непреработени количества, за да се захване с новата порция, която му подаваме. За подобряване на храносмилането дори в празничния ден трябва да присъстват кисели млечни продукти без подсладители. Най-добре е закуските или вечерите по празниците да са от млечни каши, кисели млека и извара.

С две думи, можем и трябва да зарадваме нашия организъм с вкусотии и периодът на новогодишните празници трябва да ни остави приятни усещания във всяко едно отношение. Затова обаче е важно да сме наясно с механизма на работа на тялото ни, давайки му възможност да си почине, както и да му помогнем да се справи с празничното натоварване.

Как да реанимираме след новогодишната трапеза
3518
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Министър Вътев: Реализацията на проектите за възстановяване на хидромелиоративната система в страната се движи по план
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Министерство на енергетиката
До седмици започва приемът на проекти за ВЕИ и акумулаторни системи по плана за устойчивост
Европейска комисия
България оряза 22 мерки от Плана за възстановяване и устойчивост, ЕК одобри промените
Предстои да бъде грласуван от ЕП
Нови изисквания към фермерите - със закона на ЕС за възстановяване на природата
Обещават и 2 приема по 500 милиона лева по инвестиционните подмерки
Джиков: През юни фермерите да се готвят с проекти по плана за възстановяване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини