Начало » Новини » Света
27.11.2015 г.

Приходите от фермерска дейност в САЩ с най-рязък спад от 1983 г.

Коригирани прогнози

Заради ниските цени на селскостопанските продукти приходите от фермерска дейност в САЩ се очаква през тази година да намалеят с 38%, а това би бил най-резкият им спад от 1983 г. насам, обявиха от Службата за икономически проучвания към американското министерство на селското стопанство, цитирани от Ройтерс. Прогнозата на експертите на ведомството е приходите на фермерите да се понижат до 55,9 млрд. долара и ако те се окажат прави, нивото, до което ще паднат, ще бъде най-ниското от 2002 г. досега. При предишната си оценка през август експертите на министерството предвиждаха по-слаб спад на приходите – до 58,3 млрд. долара.

Приходите се понижават за втора поредна година от рекордните 123,3 млрд. долара, достигнати през 2013 г. благодарение на рекордно високите цени на зърнените, маслодайните и бобовите култури, а това вещае допълнително напрежение при търговците на торове и машини, както и при собствениците на обработваема земя, които имат желание да я продадат. Приходите на фермите в САЩ намаляват най-вече заради спада на цените на растителната и животинската продукция, което е понижило постъпленията в растениевъдството с 8,7% до 18,2 млрд. долара, а в животновъдството – с 12% до 25,4 млрд. долара, отбелязват от Службата за икономически проучвания. Цените по фючърсните договори за царевица на борсата в Чикаго са се понижили с над 50% от рекордно високото им ниво, достигнато през 2012 г., а основната причина са обилните реколти в САЩ и Южна Америка. При соята цените удариха над 6-годишно дъно в понеделник на фона на значителното предлагане в световен мащаб. Акциите на американски производители на селскостопанска техника през тази година отчитат спад заради намаляващите продажби, а през октомври компанията за производство на семена и торове „Монсанто” обяви, че съкращава 2 600 работни места и преструктурира дейността си, за да намали разходите на фона на спада на международните пазари на суровини.

„Очевидно е, че онова, което се случва с цените на храните в световен мащаб и в световната икономика, започва да се просмуква в селскостопанския сектор на САЩ. През последните 3 години наблюдавахме спад на индексите на цените на храните и текстила. Тези цени започват да се отразяват на американските ферми”, заяви икономистът в службата Джефри Хопкинс.

Спадът на приходите е компенсиран само частично от свиването на производствените разходи със 7,7 млрд. долара и от увеличаването с 1 млрд. долара на държавните субсидии, достигащи до фермерите чрез програми за застраховане на реколтата.

От службата прогнозират и увеличаване на дълговете на фермерите с 6,8% през тази година, а активите им като например земята и техниката се очаква да намалеят с 2,8%, което ще увеличи за трета поредна година съотношението на задълженията на фермерите спрямо техните активи. Оттам обаче подчертаха, че показателят ще остане нисък спрямо дългогодишната му средна стойност. „Засега изглежда, че секторът е далеч от риска от фалит, а точно това показва съотношението на дълга към активите”, подчерта Хопкинс.

Приходите от фермерска дейност в САЩ с най-рязък спад от 1983 г.
2030
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Валежи и ниски температури пречат на полските дейности
Времето в САЩ бави сеитбата на царевицата
При обилно предлагане, понижаващи се цени и перспективи за богата реколта
Китай отмени поръчки за близо 2 милиона тона за внос на пшеница от САЩ и Австралия
През миналата година
Износът на селскостопанска продукция от САЩ достигна 3-годишно дъно
Състоянието на зърнената култура обаче е по-добро от миналогодишното
Засетите площи с есенна пшеница в САЩ са намалели с 6 на сто
Оставена е възможността да се правят изключения за отделни проекти
САЩ приеха законопроект с мерки против зърното и торовете от Русия
Благодарение на богатата реколта и ниските цени
Бразилия задмина САЩ по износ на царевица за Китай
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини