Начало » Пазари » Зърно
18.11.2015 г.

Международният съвет по зърното повиши прогнозата си за световната зърнена реколта

Доклад

Sinor.bg

В ноемврийския си доклад Международният съвет по зърното преразгледа прогнозата си за световната реколта от зърнени култури през селскостопанския сезон 2015-2016 г. в посока на повишение с 2,4 млн. тона в сравнение с предвиждането си от октомври и тя вече достига 1,999 млрд. тона, съобщи електронното издание Казах-зерно. Дори и с това увеличение обаче тя ще остане с 1% под резултата от предходния сезон, когато бяха събрани 22,026 млрд. тона зърно.

Оценката на съвета за световното потребление също е повишена в сравнение с очакванията от миналия месец с 5,2 млн. тона до 1,991 млрд. тона и остава над резултата от 1,985 млрд. тона от предишния сезон. И прогнозата на съвета за световната търговия със зърно е преразгледана в посока на повишение спрямо направената през октомври, в случая – с 1,4 млн. тона до 314,9 млн. тона, но отново остава под изтъргуваните през миналия сезон 322 млн. тона.

Предвижданията на експертите на съвета за световните преходни запаси от зърнени култури през настоящия сезон обаче вече са по-скромни с 1,3 млн. тона в сравнение с октомврийската им прогноза, като се очаква да намалеят до 454,4 млн. тона, но дори при това положение остават със 7,4 млн. тона над резултата от предишния сезон.

В ноемврийския си доклад анализаторите на съвета са направили промени в прогнозите и за реколтите, потреблението, търговията и преходните запаси на повечето основни зърнени и зърнено-бобови култури през сезон 2015-2016 г. Очакванията им за световната реколта от пшеница се занижени в сравнение с предвижданията им през октомври с 1,2 млн. тона до 725,9 млн. тона, но остават над резултата от 720,5 млн. тона от миналия сезон. Ако прогнозата се оправдае, световната реколта от пшеница ще запази тенденцията си за увеличаване за четвърта поредна година. Оценката за световното потребление на пшеница също е понижена, макар и само с 400 хил. тона до 718,2 млн. тона, и също остава над резултата от 707,4 млн. тона от предишния сезон. Колкото до световната търговия с пшеница, експертите на съвета вече очакват тя да достигне 149,9 млн. тона, или с 1,1 млн. тона над предвиждането им през октомври, но и по този начин ще остане под изтъргуваните 153,3 млн. тона през сезон 2014-2015 г. Ако прогнозата им се оправдае, тенденцията за свиване на търгуваните количества на международните пазари ще се запази за трета година поред. А предвижданията им за световните преходи запаси от пшеница през настоящия сезон са за увеличаване до 208,5 млн. тона от 200,8 млн. тона в края на миналия.

Ноемврийската оценка на съвета за световната реколта от царевица бе коригирана с 2,8 млн. тона в посока на повишение до 969,7 млн. тона, но дори с положителната промяна тя ще остане под миналогодишната от 1,011 млрд. тона. Колкото до потреблението, предвиждането за него също бе завишено с 4 млн. тона спрямо очакванията на анализаторите на организацията през октомври, достигайки 974,4 млн. тона, но ще остане с 9,9 млн. тона под показателя от 984,3 млн. тона, регистриран през миналия селскостопански сезон. Оценката на съвета за обема на световната търговия с царевица през настоящия сезон бе оставена без промяна на ниво от 124,9 млн. тона и надхвърля минимално резултата от предходния сезон. Колкото до крайните запаси от царевица в света, прогнозата на анализаторите на организацията в ноемврийския им доклад бе завишена с 900 хил. тона спрямо предвижданията през октомври и вече е 200 млн. тона. Въпреки това крайните запаси ще останат с 4,7 млн. тона под нивото от края на миналия сезон.

Оценката на съвета за световната реколта от ориз през настоящия сезон бе понижена с 2,5 млн. тона в настоящия доклад в сравнение с този от преди месец и вече е 474,1 млн. тона, увеличавайки изоставането от показателя за предходния сезон от 478,2 млн. тона. Анализаторите на организацията вече очакват световното потребление на зърнената култура да е по-слабо с 1 млн. тона спрямо предвиждането им през октомври, или 486,7 млн. тона, но все пак да остане над резултата от 483,4 млн. тона, постигнат през миналия селскостопански сезон. Ако прогнозата им се оправдае, тенденцията за увеличаване на световното потребление на ориз ще се запази за трета поредна година. Предвиждането им за световната търговия с ориз е коригирано с 500 хил. тона в посока на понижение до 41,5 млн. тона, а освен това остава и под показателя от 42,1 млн. тона, постигнат през миналия сезон. Предвиждането на съвета за крайните запаси от ориз в света в края на сезон 2015-2016 г. е с 1,1 млн. тона под обявеното през октомври, или 94 млн. тона, като ще останат и с 12,5 млн. тона под показателя в края на миналия сезон.

Оценката на организацията за световната реколта от соя през настоящия сезон бе увеличена с 1,9 млн. тона спрямо очакванията през октомври до 319,1 млн. тона, оставайки под показателя от 321,5 млн. тона, регистриран през сезон 2014-2015 г. Предлагането на соя на световния пазар вече се оценява с 1,9 млн. тона по-високо спрямо октомври, като ще достигне 366,2 млн. тона, смятат от съвета. Това е и с 12,7 млн. тона повече, отколкото през миналия сезон. Анализаторите на съвета обаче прогнозират с 2 млн. тона по-слабо потребление в сравнение с оценката им през октомври, или 317,1 млн. тона. Все пак това е с 10,7 млн. тона над потреблението през миналия сезон. Предвиждането им за обема на световната търговия със соя през настоящия сезон бе увеличено до 125,9 млн. тона, или с 400 хил. тона повече от очакванията през октомври, които съвпадаха с резултата от миналия сезон. Те вече оценяват крайните запаси от соя в света в края на сезон 2015-2016 г. на 49,1 млн. тона, което е с 200 хил. тона под оценката им от октомври, но остава над запасите от 47,2 млн. тона в края на миналия сезон. Ако прогнозата им се оправдае, крайните запаси от соя ще нараснат за трета поредна година.

Международният съвет по зърното повиши прогнозата си за световната зърнена реколта
3630
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Путин: Дори не ми е хрумвало, че износът ни на селскостопански продукти ще надхвърли многократно на оръжие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини