Начало » Новини » Страната
11.11.2015 г.

Всички винетки, включително и за трактори, се вдигат от 2016 г.

Решения

Правителството одобри нова система за събиране на таксите по пътищата, предложени с анализ на Световната банка, съобщиха от пресцентъра на МС. Приходите от винетки по сегашната система са недостатъчни за поддържането на пътната мрежа, затова съществува критично важна потребност да се осигури дългосрочно, предвидимо финансиране, за да се даде възможност за реализирането на смислена, последователна и устойчива политика по отношение пътищата. Това изисква допълнително инвестиране на поне 600 млн. лв. нетни приходи годишно, се посочва решението.

Според новото решение размерът на годишната винетна такса за транспортните средства категория 3 (леки автомобили и товарни до 3,5 т) е повишен с 30 лв.

Винетките за трактори и комбайни пък се повишава с 5%. Винетки слагат само трактори, които са с регистрация по Закона за МВР, в КАТ. Всички останали, регистрирани в КТИ са по Закон за земеделска и горска техника, са освободени от винетки.

Месечният и седмичният стикер за леките автомобили и камионите до 3,5 тона се вдига с по 5 лева.

Предвижда се повишаване на размера на дневната винетна такса за категория 1 (ППС, предназначени за превоз на товари, строителни машини, колесни трактори и други с 2 (две) и повече оси, които имат техническа допустима максимална маса 12 (дванадесет) или повече тона;) и категория 2 поскъпват с 1 (един) лев или с 5% от сегашния размер и доближаване до максималния. Максималният размер на тези такси според европейската директни трябва да бъдат 11 евро.

Моделът за пътните такси е разработен в изпълнение на Изменение №3 към Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Агенция „Пътна инфраструктура” и Световната банка, ратифицирано от Народното събрание.

С приемането на акта се възприема нов подход за по-интелигентно и по-ефективно събиране на пътни такси от сегашната система, базирана на стикер-винетки. Това ще способства за увеличаване на приходите по по-справедлив начин, което, от своя страна, ще доведе осигуряване на финансов ресурс, необходим за поддръжка и модернизация на пътищата – предпоставка за осигуряване на икономически растеж, подобряване на управлението на трафика, безопасността на движение, национална свързаност, улесняването на търговията и сигурността, се посочват в мотивите.

Всички винетки, включително и за трактори, се вдигат от 2016 г.
15214
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини