Подрязваме дръжките на върхарите и ги набождаме тук-там с игла. Доматчетата също наизбождаме с игла, зелето нарязваме на по-големи резени, карфиола накъсваме на розички, обелените целина и моркови нарязваме на кубчета, корнишоните и зеления фасул подрязваме. Редим зеленчуците на пластове, слагайки между редовете по 1-2 лентички хрян. Сваряваме саламура от изброените продукти, оставяме я да изстине и заливаме с нея туршията. След три-четири дни започваме да претакаме ежедневно в продължение на 1 седмица. След това затискаме с кръстачка и чист речен камък и прибираме на хладно и тъмно място.
Продукти: чушки върхари, здрави зелени доматчета, моркови, глава целина, корнишончета, млад зелен фасул, червено зеле, карфиол, цели малки динчета или резени диня, хрян;
Саламурата: 4 части вода, 1 част оцет, по 1 к.ч. сол на всеки литър течност, дафинови листа, бахар, черен пипер на зърна