Начало » Новини » Света
25.10.2015 г.

Сухото време забави сеитбата на есенниците в Русия

Farmer.bg

Руските фермери отлагат засяването на есенниците заради сухото време в няколко от най-големите региони за производство на зърно в страната, обявиха анализатори на пазара и търговци, цитирани от Ройтерс. Това увеличава риска за реколтата през следващата година в една от най-големите държави-износители на зърно в света, макар че в края на месеца се очакват дъждове, изтъкват от агенцията.  От септември в част от южните области на Русия не е валяло, а това са регионите, от които се изнася зърното за Северна Африка и Близкия Изток.

„Фермерите в южните региони чакат дъждовете”, заяви Дмитрий Рилко, мениджър на консултантската компания „ИКАР”, коментирайки данните на министерството на селското стопанство на страната, които показват удължаващото се забавяне на сеитбата.

Към 20 октомври в Русия са засети с есенници 15,3 млн. хектара, или с 800 хил. хектара по-малко в сравнение със същата дата на 2014 г. Това са и 89% от площите, планирани за засяване с есенници, сочат данните на министерството. Само 10 дни по-рано сеитбата изпреварваше миналогодишния график.

Според Рилко част от забавянето се дължи на технически причини. „Част от фермерите сеят и сега, но няма как да го разберем, защото се забавя публикуването на статистическите данни”, твърди той. По думите му обаче фермерите в част от централните региони на страната и в басейна на река Волга, които са пропуснали и последните възможни срокове да приключат със сеитбата на есенниците, вече са се отказали.

Забавянето е забележимо и увеличава рисковете, че тазгодишната цел за посевните площи няма да бъде изпълнена, смята на свой ред Игор Павенский, заместник-директор за маркетинговите стратегии в железопътната компания „Русагротранс”.

От министерството обаче омаловажиха риска. „Регионите все още сеят, данните се променят всяка седмица”, обясниха оттам. Валежите са най-необходими в района на Краснодар, Ростов и Волгоград.

Анализатори предупреждават, че ситуацията може да се окаже по-тежка, отколкото изглежда в момента, тъй като част от зърнените култури са били засети в сухи почви. Ако зърнените култури са слаби, това обикновено увеличава зависимостта на растенията от капризите на метеорологичните условия през зимата. През есента на миналата година есенниците в Русия също не бяха в най-доброто си състояние заради сеитба в сухо време, но зимата се случи топла, а благоприятните метеорологични условия през пролетта подобриха състоянието им. Предстоящата зима обаче се очаква по-студена от предишната и с резки температурни промени, обяви във вторник Александър Фролов, директор на руската държавна метеорологична служба „Хидрометцентър”, цитиран от агенция „Новости”.

„Истинското положение на нещата ще се изясни след зимните месеци”, заяви търговец, пожелал да остане анонимен. „Трябва да обърнем внимание на това, което се случва, но няма основания за паника”, добави той. 

Сухото време забави сеитбата на есенниците в Русия
3661
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини