Начало » Важно за фермера » Гори и екология
21.10.2015 г.

Еколози предупруждават за коктейли от пестициди в ябълките

Контрол

Снимка: Грийнпийс

Нито една от пробите на биологични ябълки, които са тествани от екологичната организация „Грийнпийс“ не е показала съдържание на пестициди. В същото време при 83% от пробите на тестваните конвенционално произведени ябълки са установени остатъчни пестициди. 60% от тях съдържат два или повече коктейла от пестициди. Това е резултатът от тестове на ябълки, направени в супермаркети от 11 европейски държави, включително България и публикувани днес от „Грийнпийс“.

Половината от намерените пестициди са токсични за водни организми, като водни бълхи и риби, както за пчелите и други полезни насекоми.

Много от пестицидите имат свойства да се натрупват в организма или могат да въздействат върху репродукцията, което означава, че опасенията за човешкото здраве не могат да бъдат напълно изключени.

„Грийнпийс“ призовава мениджърите на търговските вериги постепенно да премахнат плодовете и зеленчуците с остатъчни химични вещества, както и да подпомагат земеделските производители да преминат към екологични практики.

 Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс”-Германия, коментира:

„Химичните пестициди се намират по цялата верига – от полето до чиниите ни. Въпреки, че нито един от остатъците не надвишава „безопасните граници“ (т.нар. максимално допустимите граници на остатъчни вещества), разнообразието от химикали, което намерихме демонстрира, че пестициди се прилагат рутинно в конвенционалното производство на ябълки. Вземайки предвид липсата на научни знания по отношение на възможните въздействия на коктейлите от пестициди, резултатите ни дават причина за сериозни притеснения. Пестицидите имат опасно въздействие върху нашата околна среда. Недопустимо е, че фермерите и техните семейства трябва да бъдат обременени с токсичността на неработещата система на индустриалното земеделие.“

„Грийнпийс“ направи тестове на 126 проби от ябълки, от които 109 произведени по конвенционален начин, а останалите – биологични.

Ябълките са купени от 23 вериги магазини и са тествани от независима лаборатория за широка гама от остатъци от пестициди.

Намерени са общо 39 различни пестицидни остатъци, като само в 17% от пробите от конвенционално-произведени ябълки няма остатъци.

Някои от пестицидите могат да бъдат счетени за силно неразпадащи се и с висок потенциал за биоакумулиране. Това означава, че щом бъдат освободени в околната среда, те почти не се разграждат и стават част от хранителната верига, с широкоразпространени вреди за цялата екосистема.

Ябълките са закупени в Австрия, Белгия, България, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Словакия, Испания и Швейцария, с произход от съответното местно производство. Резултатите потвърждават тестове на „Грийнпийс“ малко по-рано тази година, които откриха коктейли от пестициди в почвите и водите на ябълкови градини из цяла Европа.  

Еколози предупруждават за коктейли от пестициди в ябълките
3953
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
ЕК оттегля предложението за намаляване на пестицидите в ЕС
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Нормативни промени
ЦОРХВ прехвърля към БАБХ контролни функции при анализа на пестицидите в меда
Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини