Нито една от пробите на биологични ябълки, които са тествани от екологичната организация „Грийнпийс“ не е показала съдържание на пестициди. В същото време при 83% от пробите на тестваните конвенционално произведени ябълки са установени остатъчни пестициди. 60% от тях съдържат два или повече коктейла от пестициди. Това е резултатът от тестове на ябълки, направени в супермаркети от 11 европейски държави, включително България и публикувани днес от „Грийнпийс“.
Половината от намерените пестициди са токсични за водни организми, като водни бълхи и риби, както за пчелите и други полезни насекоми.
Много от пестицидите имат свойства да се натрупват в организма или могат да въздействат върху репродукцията, което означава, че опасенията за човешкото здраве не могат да бъдат напълно изключени.
„Грийнпийс“ призовава мениджърите на търговските вериги постепенно да премахнат плодовете и зеленчуците с остатъчни химични вещества, както и да подпомагат земеделските производители да преминат към екологични практики.
Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс”-Германия, коментира:
„Химичните пестициди се намират по цялата верига – от полето до чиниите ни. Въпреки, че нито един от остатъците не надвишава „безопасните граници“ (т.нар. максимално допустимите граници на остатъчни вещества), разнообразието от химикали, което намерихме демонстрира, че пестициди се прилагат рутинно в конвенционалното производство на ябълки. Вземайки предвид липсата на научни знания по отношение на възможните въздействия на коктейлите от пестициди, резултатите ни дават причина за сериозни притеснения. Пестицидите имат опасно въздействие върху нашата околна среда. Недопустимо е, че фермерите и техните семейства трябва да бъдат обременени с токсичността на неработещата система на индустриалното земеделие.“
„Грийнпийс“ направи тестове на 126 проби от ябълки, от които 109 произведени по конвенционален начин, а останалите – биологични.
Ябълките са купени от 23 вериги магазини и са тествани от независима лаборатория за широка гама от остатъци от пестициди.
Намерени са общо 39 различни пестицидни остатъци, като само в 17% от пробите от конвенционално-произведени ябълки няма остатъци.
Някои от пестицидите могат да бъдат счетени за силно неразпадащи се и с висок потенциал за биоакумулиране. Това означава, че щом бъдат освободени в околната среда, те почти не се разграждат и стават част от хранителната верига, с широкоразпространени вреди за цялата екосистема.
Ябълките са закупени в Австрия, Белгия, България, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Словакия, Испания и Швейцария, с произход от съответното местно производство. Резултатите потвърждават тестове на „Грийнпийс“ малко по-рано тази година, които откриха коктейли от пестициди в почвите и водите на ябълкови градини из цяла Европа.