Начало » Важно за фермера » Пчеларство
14.10.2015 г.

Зазимяване на кошерите

В последните топли дни на есента, пчеларят трябва да направи всичко необходимо, за да не изненада зимата неговите пчели

Навлизаме в много важен за пчелното семейство период. От една страна хранителните ресурси в природата са на привършване - нектар почти няма, цветният прашец е в много ограничени количества и не е толкова пълноценен, както пролетния. Все по-захлаждащите дни и особено нощи предизвикват формирането на пчелното кълбо. В такива условия дейностите та пчеларя трябва да са прецизни и добре обосновани, за да помогне, а не да попречи на пчелите си.
За зазимяването е много важен есенния преглед на пчелните семейства – той трябва да бъде извършен на всяко семейство. Важно е това за пчелите, защото във всяко пчелно семейство има различни условия – това важи особено за Дадан-Блатовата технология на отглеждане. Подреждането на питите с мед и прашец има важно значение не само през есента, но и за зимните месеци и началото на пролетното развитие. Така например пити с прашец и мед е добре да се поставят не в края на кошера, където има вероятност да плесенясат през зимата, а като предпоследна пита в гнездото, покривано от пчели. Добре е питите с мед да са с венец, което е важно за средата на пчелното семейство (кълбото). В началото на есента пчелите са повече, но в средата на зимата тяхното количество постепенно спада и размерите на кълбото намаляват. Тогава достъпът до прашец и мед е жизнено важен.
При всички технологии трябва да се има предвид как ще се движи кълбото от пчели във времето до пролетта. Това е и главната цел на есенния преглед – да се формира най-благоприятния обем, запасен с достатъчно и пълноценна храна
В този период не бива да се дава течна (захарен сироп) храна. Дори да се вземе от пчелите, този сироп няма да бъде преработен и ще прокисне, с което ще влоши още повече здравословното състояние на семейството.
Как да се поставят топлоизолационните материали е важно и има много подходи. При всички случаи обаче обръщайте най-голямо внимание на обема над кълбото на пчелите. Това пространство е по-важно от страничните обеми в кошера. При наличието на добра изолация отгоре и но влагопоемащи материали, както и на достатъчна по обем и качество храна (мед, прашец или медена питка над гнездото) пчелите ви няма да имат проблем с иззимяването.
За тези пчелари, които предвиждат есенно третиране с оксалова киселина (с накапване, пулверизиране или изпаряване) е много важно да знаят има ли или не пило, защото тази киселина влияе на него.
През периода е най-важно спокойствието на пчелина колкото по-малко се безпокоят пчелите, толкова по-добре. Оттук нататък само положително би повлияло циганското лято, ако се появи, както и прашец, та дори и нектар в топлите следобеди на октомври. Разбира се има региони, където есента настъпва по-късно и там пашата, макар и слаба продължава до ноември. При такива условия ще е необходимо малко по-различен подход към зазимяването.
Накратко, в края на есента и през зимата обърнете повече внимание на работата извън пчелина и за този тип работа ще пишем в следващия брой./fermera.bg

Зазимяване на кошерите
12579
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Управлява потомствената пчеларска ферма с над 5000 кошера
Красен Топалов е Пчелар на България за 2023 година
С мобилно приложение се следят от температурата в кошера до събрания мед
Украинци и поляци създадоха високотехнологичен пчелин в Киевска област
Ето как ще се кандидатства по новите програми
За подвижното пчеларство трябва да гарантирате, че ще останете в бизнеса поне три години
УС на ДФЗ реши пчелари и животновъдите да бъдат обезщетени с 80 000 лв
С безвъзмездна помощ от USAID и Датския съвет по въпросите на бежанците
Украински пчелар възстановява пчелина извън окупираните територии
Актуалният доклад, публикуван на 15 март
Българските пчелари държат деветото място по брой кошери в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини