Начало » Важно за фермера » Пчеларство
01.10.2015 г.

Танева: През новия програмен период пчелите да бъдат включени в обхвата на озеленяването

Министърът предлага създаването на европейски регистър на пчелните семейства

България предлага през новия програмен период пчелите да бъдат включени в обхвата на озеленяването, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред” , която се проведе в Брюксел, съобщиха от министерството на земеделието и храните.

Танева добави, че страната ни е за въвеждане на европейски регистър на пчелните семейства. По думите й именно подобна база данни би подкрепила сектор „Пчеларство“,  като ще се създадат добри условия за прозрачност и сигурност. “Всяко приемане на инструмент за подкрепа на сектор има нужда от изключително точна база данни от такива регистри. Ако ние сме за подкрепа на пчеларството, неминуемо трябва да създадем условие това да стане възможно при изключителна прозрачност и сигурност за подкрепата, която вие създавате”, отбеляза министърът, цитирана от „Фокус”.

Тя изтъкна и необходимостта от включването на меда в обхвата на земеделските продукти, които могат да бъдат доставяни в училищата по схеми като тези за плодовете и млякото. „Това е и част от възпитанието на младото поколение как да се храни здравословно“, смята Танева. Тя обяви също, че България е и за удължаване на срока за забраната на неоникотоноиди при сортиране на семена.

По време на конференцията министърът заяви, че страната ни е на осмо място в Европейския съюз по производство на пчелен мед. „В България  това е секторът,  в който биологичното производство е с най-голям относителен дял от цялото производство, а именно 20 %“, отбеляза тя.

По думите й следва да се помисли за това какви критерии трябва да покрива ЕС по отношение на качеството на меда и пчелните продукти предвид търговията им в трети страни. Танева посочи, че целта е да се мотивира и защити производството на качествени челни продукти в рамките на общността. „Надяваме се, че в хода на тази конференция всички ще се обединим около ясни послания за политиците, законодателната и изпълнителна власт. Трябва да предприемем мерки, за да подкрепим сектор „Пчеларство”,  който да бъде в центъра на европейските земеделски политики, а това ще доведе до по-нисък дълг на всеки от видовете фермери в сектор „Земеделие” и в общността”, подчерта тя.

Министърът посочи и какво е свършено в България. „В новата ПРСР, чиято първа нотификация подготвихме миналата седмица, предложихме и ще бъде подадена за одобрение нова схема за подкрепа на земеделските стопани, които отглеждат медоносни култури при условие, че ги предоставят за пашуване на пчелните семейства”, посочи тя. „Надявам се на подкрепа на комисията и комисар Хоган. Използвам възможността да благодаря за добрата комуникацията, която имаме, за отличните отношения, разбирането и подкрепата за страни като нашата. Такава схема има, доколкото ни е известно, в още две страни, макар и не в същия вид”, уточни Танева.

Конференцията „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред” е част от поредица събития, посветени на Европейската седмица на пчелите и опрашването, която се провежда за четвърта поредна година.  Организатор на тазгодишното издание за първи път е българският евродепутат Мария Габриел в качеството й на председател на работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”.

В рамките на Европейската седмица на пчелите и опрашването Танева и Габриел откриха „Селището на пчелите“ с участието на 12 български производители на мед, като българският щанд предизвика огромен интерес. Министърът поздрави всички фермери, които са приели пчелата за тяхна кауза.

Танева: През новия програмен период пчелите да бъдат включени в обхвата на озеленяването
10040
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини