Дългогодишния ръст на износа на свинско от Испания продължи и през първата половина на 2015 г., като доставките за чужбина достигнаха рекордните 584,6 хил. тона, съобщи електронното издание Meatinfo. Това е с 15% повече, отколкото през същия период на 2014 г., и 2 пъти повече от резултата, отчетен преди 10 години.
Увеличаването на износа се свързва основно с повишаването на производството на фона на слабото търсене на вътрешния пазар, породено от икономическите затруднения през последните няколко години. През първите 5 месеца на годината в Испания е било произведено с 9% повече свинско, отколкото за същия период на миналата година.
Макар че доставките за останалите държави-членки на Европейския съюз са нараснали с едва 9%, заради намаляването на дела на търговията с тях до 73% от 77% досега темпото на ръст на износа е останало високо. Особено силни продажби на испанско свинско са отчетени в Китай, където ръстът е надхвърлил 50%, както и в Южна Корея, която е увеличила покупките на свинско от Испания със 75%.
Същевременно износът на свинско е достигнал рекордни нива и в Ирландия, която през първата половина на годината е доставила в чужбина 79 200 тона, или с 11% повече, отколкото през същия период на 2014 г. Заради спада на средната цена на продукта със 7% в стойностно изражение ръстът е едва 3%, или 175,9 млн. евро.
Износът на прясно охладено свинско е нараснал с 23%, докато доставките на замразено свинско са се понижили с 3%. Ръстът е обусловен до голяма степен от нарастването на достъпността на продукта, тъй като в кланиците в страната са обработени с 8% повече свине. За подобряването на показателя за износа е допринесло и слабото евро.
Доставките в държавите-членки на ЕС са нараснали с 23% в сравнение с първите 6 месеца на миналата година, като най-силен е ръстът на износа за Германия – 60%. Износът за трети страни обаче е намалял със 7%. Вносът на свинско е намалял с 28%, като в най-голяма степен са били свити доставките от Великобритания, Дания и Холандия.