Начало » Важно за фермера » Гори и екология
31.08.2015 г.

Еколози предлагат планове срещу сечта във вековните гори

Опазване на видовете

Глухар Снимка: БДЗП

Сечите на вековни гори са сред най-големите опасности за съществуването на изчезващи видове птици като глухаря, трипръстия и белогърб кълвач. Това показва изследване по проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи“, финансиран с евросредства. Проучванията са проведени в периода 2013-2015 година и са едни от най-мащабните в защитените зони, където видовете са разпространени. За глухаря са изследвани 11 защитени зони (Рила, Западни Родопи, Пирин, Триград - Мурсалица, Добростан, Славянка, Западен Балкан, Персенк, Централен Балкан, Средна Гора и Витоша).

За белогърбия кълвач са проучени 19 защитени зони (Рила, Централен Балкан, Добростан, Западни Родопи, Средна Гора, Камчийска планина, Западен Балкан, Пирин, Странджа, Триград – Мурсалица, Сините камъни – Гебенец, Батова, Врачански Балкан, Славянка, Витоша, Персенк, Комплекс Ропотамо, Бяла река и Понор).

За трипръстия кълвач данните са от 6 защитени зони в Рила, Пирин, Западни Родопи, Триград – Мурсалица, Персенк и Витоша.

Данните сочат, че тези местообитания гнездят 222 глухари, има още 201 находища на белогръб кълвач и 78 на трипръст кълвач.

Един от основните изводи е, че все още много местообитания се намират извън защитени територии и зони. Тази тенденция е особено критична за трипръстия кълвач, който е с обща популация не повече от 90-130 двойки в цялата страна. От тях 55-60 двойки са в защитени територии, което е едва 39-43 % от всички екземпляри - недостатъчно голям процент за дългосрочното оцеляване на вида у нас, предупреждават експертите.

Не по-малко тревожна е съдбата и на белогърбия кълвач, който въпреки че е значително по-разпространен от трипръстия си събрат и наброява 700 – 1100 двойки на нашата територия, навсякъде е рядък и малочислен, с изключение на сърцевинните зони на неговото разпространение у нас – Централна Стара планина и Странджа. 

По отношение на третия вид глухаря данните показват, че около 18,55% от ключовите места са в територии извън мрежата от защитени зони. Този проблем се усложнява и от липсата на адекватно управление на голяма част от находищата на трита вида в Натура 2000 и в повечето от защитените ни територии.

Всичко това налага специално внимание и опазване на популациите на изчезващите птици, особено на тези извън защитените територии и спешни мерки за предотвратяване на опасностите, които застрашават оцеляването им.

Като едни от най-сериозните от тях се определят масовото унищожение на вековните гори и почистването на мъртвата дървесина от гората, вкл. и чрез санитарни сечи, подмладяване на гората и др. горскостопански дейности, стана ясно на пресконференцията.

Възобновителни сечи, имащи практически характер на голи сечи, са унищожили много от подходящите местообитания на белогърбия кълвач в Котленска планина, Западна Стара планина, Родопите, ПП „Странджа“, ПП „Българка“ и ПП „Беласица“. Интензивните сечи в запазените иглолистни масиви пък са довели до значително съкращаване на пригодните местообитания на трипръстия кълвач. Същото се отнася и за глухаря.

Затова експертите от БФБ предлагат сериозни мерки за предотвратяването на изсичането на вековни гори, заложени в Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвач, които трябва да бъдат одобрени и приети от Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните.

Според еколозите трябва да се въведе забрана за извеждане на сечи в „стабилни токовища“ на глухари – с над 5 токуващи мъжки; определяне на 10% вековни гори във фаза на старост, които да бъдат опазвани в Натура 2000 без никакви сечи; на територията на природните паркове, в които се намират видовете да не бъдат планирани сечи с интензивност над 10 %; преустановяване на изсичането на дървета с кълвачеви или естествени хралупи; при изготвяне на нови планове за управление на националните и природни паркове, защитени местности и резервати всички известни гнездови находища на белогръб и трипръст кълвачи да бъдат включени в най-строгата зона на опазване и др.

Друга група от мерки определя необходимостта от спешното обявяване на защитени зони, в които видовете преобладават. Такава, безспорно е т.нар. ЗЗ Рила буфер, която остава необявена вече 6 поредна година.

В нея се намират значителни находища на белогърбия, трипръстия кълвач и на глухаря и без нейното обявяване те няма да могат да бъдат запазени. Разработване и приемане на планове за управление на защитени зони важни за опазването на белогърбия  и трипръстия кълвач също ще подпомогне защитата на видовете да престане да бъде само „на хартия“, както е в настоящия момент.

Опазването на местообитанията на тези три вида изискват поддържането на строги и конкретни параметри на гората, свързани с нейната цялост, пълнота, възраст, наличие на мъртва дървесина и др. Тези изисквания са по-строги от изискванията на редица други животни и тяхното опазване ще бъде от полза и за много други видове птици, бозайници и други организми. Затова и те са определени като индикатори за високо биоразнообразие или „umbrella species“. Поради рядкостта си и красотата си глухаря, белогърбия и трипръстия кълвач могат да се превърнат в любим туристически обект и да привличат туристи от цял свят, които да идват да ги снимат и наблюдават. Това би донесло значителни приходи на страната ни, но за да се случи, трябва да ги запазим. 

Еколози предлагат планове срещу сечта във вековните гори
7384
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини