Начало » Новини » Страната
27.08.2015 г.

С кал от Балкана и слама от Добруджа ще бъде възстановена стара сушилня за плодове

Инициативи

На 30 август от 11,30 часа доброволци, майстор зидар и чираци ще приготвят кирпич за направата на традиционно сушило в с габровското село Гарван. Всички ще запретнат крачоли и ще мачкат кал и слама за кирпичени тухли, каквито предците им са използвали за градеж на къщи и стопански постройки. Ще участват членовете на читалище „Христо Ботев 2008” - автори на проекта, местни жители и гости от партньорски читалища в Габрово. Събитието ознаменува началото на строителството на сушило за сини сливи, което се възстановява по проекта „НеЗабравено имане – 2“.

Сламата или по-точно мекината (най-дребният остатък при вършитба), с която ще бъде замесен кирпичът, ще пристигне от едноименното село в община Ситово. Ще го донесат самодейците от добруджанското село, откъдето тръгват корените на днешните балканджии в Гарван и съседните габровски села.

В най-тежките години на робство преселниците изоставили плодородната си земя и се скрили във вековните гори на габровския балкан.

Векове по-късно далечните роднини от крайдунавското и балканското село Гарван ще се съберат за поредна среща, за да забъркат здравата спойка на традиционните тухли от кал, в която ще вложат и шепа дребна слама от златното жито на Добруджа.

Желанието на доброволците от „НеЗабравено имане – 2” е да възстановят старо кирпичено сушило  от село Гергини, подлежащо на премахване, и да го преместят в двора на читалището в Гарван, където да заживее своя втори живот.

Възстановяването ще възроди местната традиция за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци вместо варенето на компоти и конфитюри, ще даде възможност за ползване на биотехнологии при съхранението на храната и ще разнообрази менюто на местните, като прибави вкусни и здравословни храни.

За целта доброволци разчистиха терен, където вече са поставени основите на сушилото.

Читалище „Христо Ботев 2008”, което инициира и осъществява проекта, провежда последователна дейност за запазването на местното биоразнообразие. При тяхната предишна инициатива „НеЗабравено имане” чрез ашладисване бяха съхранени около 20 вида устойчиви на вредители местни сортове овощни дръвчета, което дава възможност на стопаните да отглеждат плодове без или с ограничено ползване на вредни химикали.

 Сега с „НеЗабравено имане - 2” възстановяването на сушилото ще даде възможност и за здравословната преработка и съхранение на домашната биопродукция.

Сушилото е начин да бъдат възродени забравени местни практики, които могат да създадат поминък на семействата от района. Чистата природа, развитието на семейното стопанство и екологичното самосъзнание на местните хора допринасят за устойчивото развитие на малките населени места, а това е опит да се пречупи тенденцията за обезлюдаване на селата в Габровския балкан (най-много в страната). Чрез дейността си читалището се стреми да създава подкрепяща среда за дребното фермерство, поминъка и отдиха на жителите и собствениците на имоти. „НеЗабравено имане – 2” е успешна крачка напред именно в тази посока.

Пряката полза от сушилото е да измести традицията с варене на компоти, комфитюри и сладка чрез използването на големи количества бяла захар. Организаторите на проекта очакват хората да използват сушилото всяка седмица през есента, когато масово се преработват плодове и зеленчуци, както и периодично от късна пролет до края на лятото - предимно за сушене на гъби и някои видове зеленчуци.

Доброволците от читалището се надяват да предизвикат интереса на местните към консумацията на сушени продукти, която може да се превърне в удачна дейност за подпомагане на семейния бюджет. Сушилото ще обогати дейността на „Христо Ботев 2008” с възстановки и демонстрации и включването им в туристическите програми за гостите в региона.

До приключването на проекта през октомври предстоят още строителни работи.  Завършването им ще бъде ознаменувано с ритуал по запалване на сушилото и демонстрации. Освен сушенето на плодове ще бъде показано как се прави традиционното ястие триенца, как се пекат на жар сланика, чушки и картофи и др.

Децата от района ще се включат в уъркшоп „Вкусни картини“ и ще получат информация за местните традиции, здравословното хранене и природосъобразния начин на живот.

„НеЗабравено имане -2” се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март проектът се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предоставимикрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

С кал от Балкана и слама от Добруджа ще бъде възстановена стара сушилня за плодове
13351
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини