Начало » Новини » Страната
15.08.2015 г.

Християните отбелязват Успение Богородично

Християнски календар

Wikipedia

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски общности. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Светата църква нарича кончината на Божията майка "успение", а не смърт, защото смъртта не е докоснала Благодатната като възвръщане на пръстта към земята, а духът - на Бога, който ни го е дал.

"Победени са законите на природата, защото в Богородица са съчетени девството с Рождеството и смъртта със живота", прогласява християнскатацърква. Останала дева след раждането и жива след смъртта, Богородица винаги е спасявала своето наследие.

Тя заспа за малко, за да се пробуди в същия миг за вечно-блажения живот и след три дни, с нетленно тяло, да се всели в небесното нетленно жилище. Тя заспа след тежкото бодърстване на многоскръбния си живот на земята и "се представи на Живота" т.е. на източника на живота, като Негова майка, която с молитвите си избавя от смърт земните души и със своето успение вселява в душите им живо предусещане на вечния живот.

Счита се, че празникът "Успение на Пресветата Богородица" е установен от светите апостоли. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век. Денят на празнуване на успение е установен от император Маврикий (592-602).

От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста - някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други - преди Успение на Пресветата Богородица. Константинополският събор, свикан през XII век, по времето на патриарх Лука, определя, всички християни да спазват Успенски пост - от първи до петнадесети август.

Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм.

Пресвета Богородица била вече в преклонни години (64-годишна). Веднъж, когато се молела на Елеонската планина, тя видяла пред себе си архангел Гавриил, който държал в ръка палмово клонче.

Той й възвестил, че след три дни тя ще се престави отвъд: "Твоят Син и Бог наш ще те вземе в Своето горно царство, за да живееш и царствуваш с Него вечно!"

И след като й дал райското палмово клонче, се оттеглил. С най-жива радост св. Богородица приела вестта за своята близка смърт, понеже отдавна желаела да остави долния свят и да се пресели във вечните обители. Тя коленичила, дълго се молила и благодарила на Господа.

В памет на явяването ѝ пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Християните отбелязват Успение Богородично
8475
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Успение на Света Богородица е, да се помолим за здраве!
Християнски празници
На Успение Богодорично да се помолим за здраве и поискаме милост!
Християнски празници
Голяма Богородица е, поклон!
Християнски празници
На днешния ден да се помолим на Света Богородица за нейното покровителство
Християнски празници
На Голяма Богородица да се помолим за здраве и плодородна година
15 август
Християните почитат Успение Богородично
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини