Начало » Новини » Света
29.07.2015 г.

Френски фермери блокираха доставки на селскостопански продукти от Германия и Испания

Как защитават интересите си в старите държави членки на ЕС

Farmer.bg

Производителите на селскостопански продукти във Франция продължават протестните си акции с искане за преразглеждане на изкупните цени на месото и млякото, съобщи вестник Le Mond. След като в продължение на една седмица блокираха улици и магистрали, протестиращите решиха да предприемат акции по границите на страната, тъй като смятат, че правилата за конкуренцията се нарушават при закупуването на говеждо, свинско и мляко на по-ниски цени от чуждестранни производители. Фермери от френската провинция Елзас преградиха с трактори участъци на 6 пътни артерии по границата с Германия, за да спрат камиони със селскостопански продукти, пристигащи във Франция. „Ще пропускаме всички леки автомобили и целият транспорт откъм Франция”, заяви председателят на местното подразделение на Департаментните федерации на профсъюзите на селскостопанските производители Франк Сандер, цитиран от изданието. По данни на Сандер в акцията ще участват не само животновъди, но и представители на всички селскостопански производители от департамент Долен Рейн, които последователно ще дават смени. Стотици активисти на протестното движение в югозападна Франция са обискирали в неделя вечерта камиони, пристигащи от Испания, заплашвайки да разтоварят от тях месото и плодовете, предназначени за френския пазар.

Председателят на Националната федерация на профсъюзите на селскостопанските производители Савие Белен заяви, че в през следващите дни при постигане на споразумение между правителството и профсъюзите изкупните цени трябва да бъдат повишени. По думите му „французите са готови да плаща повече и това е обнадеждаващо”.

Германската федерация на производителите на млечни продукти обаче изпрати жалба до Европейската комисия заради приетите през миналата седмица във Франция мерки за подкрепа на местните производители, съобщи ТАСС. „Писмото бе изпратено в Брюксел”, потвърди генералният директор на федерацията Екхард Хойзер. Ой определи част от мерките в подкрепа на френските производители на селскостопански продукти като „неприемливи”. От германското обединение осъдиха и акциите на френските фермери, блокирали доставките на селскостопански продукти от Германия и Испания. Недоволство предизвика и изказването на френския министър на селското стопанство Стефан льо Фол, че ако цените на продуктите на френските фермери бъдат преразгледани, „всички ще трябва да се откажат от вносните стоки” и да купуват само родни. В Германия изявлението бе прието като практически бойкот на продуктите на немските стопанства. „Протестите на селскостопанските производители са предизвикани от ниски изкупни цени. Протекционистичните мерки няма да могат да спасят положението”, се подчертава в изявление на германската федерация. Тя обединява около 100 стопанства, чийто годишен оборот достига около 26 млрд. евро.

Протест срещу ниските цени е бил организиран и във Великобритания, съобщава електронното издание AgriLand. През миналата седмица британски фермери са блокирали с трактори път в графство Стафърдшайър в знак на протест срещу спада на цените на млякото и агнешкото месо.

От британския Национален съюз на фермерите обаче обявиха, че не са подкрепили блокадата. По техни данни в протеста са участвали между 30 и 40 машини.

Председателят на съвета за млечни продукти в съюза Роб Харисън заяви, че производителите на млечни продукти в цяла Великобритания страдат след месеци на понижаване на цената на млякото. „Знаем, че няма да почувстваме облекчение в краткосрочен аспект, но предприемането на директни действия по този начин няма да помогне за преодоляване на настоящите проблеми на пазара. Вместо това ние работим с организацията Фермери в готовност и Асоциацията на арендаторите за установяване и публикуване на лоши практики във веригите за доставки, за поощряване на подкрепата на потребителите за британските млечни продукти и за осигуряване на краткосрочна подкрепа на онези, които се нуждаят от нея. Макар че спадът на пазара на млечни продукти е световно явление, още много може да се направи в британските вериги за доставки на млечни продукти, за да осигурим справедлива възвращаемост за нашите фермери, които се трудят здраво”, каза Харисън.

От Фермери в готовност обявиха, че според тях протестът няма да осигури ползи за реализация на краткосрочните им цели. „Макар да разбираме разочарованието и гнева на онези, които днес протестираха на пътя, имаме усещането, че то няма да донесе ползи за нашата кауза в краткосрочен план. Последната, която бихме въвлекли в споровете ни с търговците на дребно, хранителния отрасъл, преработвателните предприятия за мляко и правителството, е обществеността, която в края на всеки ден се превръща в нашите потребители и пълни касите, а впоследствие по хранителната верига средствата се използват за плащане на чудесните ни продукти”, обявиха от организацията.

Френски фермери блокираха доставки на селскостопански продукти от Германия и Испания
4843
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Предложение на Стоилко Апостолов от Фондация Биоселена
Френски закон би дал защита на българските фермери с цени, определяни от тях
Предстоящо
На 7 и 8 юни Сливен става център на животновъдството
ОСП
И във Франция смятат, че евросубсидиите задълбочават неравенството сред фермерите
Растенията за него са каскадни, луковични и виещи
Френският балкон се къпе в багри
Френските фермери, преработватели и търговци на дребно се разбраха за цените
Френски дендролог планирал паркът в Евксиноград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини