Обелваме патладжаните, осоляваме и оставяме да се отцедът за 10 минути. Нарязваме лука на филийки и го задушаваме в половината от мазнината. Щом поомекне, прибавяме патладжаните, нарязани на кубчета, и чушките, нарязани на ивички. Запържваме леко и слагаме нарязаните на филийки домати. Щом поизври водата от доматите, подправяме с черен пипер и сол на вкус. Отделно запържваме ориза в останалата мазнина. Щом стане прозрачен, сипваме 1-2 к.ч. топла вода и го сваряваме. Сипваме ориза при зеленчуците, разбъркваме и прехвърляме сместа в глинен съд. Заливаме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко и запичаме в предварително загрята силна фурна.
Продукти: 3 патладжана, 2 глави лук, 4 чушки, 3-4 домата, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, черен пипер, сол.