Начало » Новини » Страната
08.07.2015 г.

Европейският парламент днес изрази подкрепата си за търговските преговори между Европейският съюз и Съединените щати

Резолюцията, приета днес, бе уникална възможност парламентът да даде своето становище за продължаващите търговски преговори. Резултатът от гласуването е поражение за гражданите, околната среда и демокрацията, реагираха от Екологично сдружение "За Земята". Ивайло Попов от "За Земята" каза: „Хората в България и Европа с право са загрижени от заплахата, която ТТИП представлява за околната среда, храните, здравето и социалната защита. Те очакваха Европейският парламент да заеме силна позиция, но решението е в полза на едрия бизнес и постави демокрацията в риск, като подкрепи преговорите. Парламентът не отхвърли опасните предложения в рамките ТТИП като специалните привилегии за чуждестранните инвеститори, дадени им от механизма ISDS, и плановете за трайно сближаване на съществуващите и бъдещите регулации на Европа и САЩ, което ще доведе до по-ниски стандарти за околната среда, храните и здравето. „Игнорирането на огромната публична активност срещу това троянско споразумение ще доведе само до засилване на съпротивата срещу него.“

През последните седмици вътрешни борби в Европейския парламент по спорните аспекти на резолюцията отразиха нарастващото обществено безпокойство относно трансатлантическите разговори. Но финалният текст на резолюцията, одобрен днес, не адресира тези тревоги и не призовава ясно да се изключат поне най-опасните елементи на ТТИП. Членовете на Европейския парламент се провалиха, като не застанаха срещу:

-       Оставането в ТТИП на механизма за уреждане на спорове между инвеститор и държава, известен като ISDS. С предложеното в  последната минута компромисно изменение от президента Шулц [2],текстът не успя да оспори предоставянето на изключителни привилегии за чуждестранните инвеститори. Така се дава зелена светлина за механизма ISDS, но под друго име, въпреки масивна обществената съпротива срещу включването му в ТТИП [3].

-       Плана на Европейската комисия за „Регулаторно сътрудничество“ в ТТИП въпреки обществените критики срещу произтичащите от него опасности. Документи на ЕС разкриха, че регулаторното сътрудничество ще измести властта от избраните национални и европейски органи, вземащи решенията към трансатлантическо тялото на безотчетни бюрократи с дадената им власт да контролират всеки нов законодателен акт на ниво ЕС или държава-членка. Това би повлияло на способността на избраните политици да регулират в интерес на обществото и необосновано ще увеличи административната тежест при законотворчеството.

Следващият кръг от преговорите между ЕС и САЩ ще се състоят през следващата седмица в Брюксел (13-17 юли).

Самоорганизираната Европейска гражданска инициатива, призоваваща на вземащите решения в ЕС да спрат преговорите за ТТИП, вече е събрала повече от два милиона подписа.

Стотици общини се обявиха за "Без ТТИП" в опозиция на преговорите, в които те не са консултирани и които ще се отразят върху способността им да регулират на местно ниво, ако споразумението се приеме. 

Европейският парламент днес изрази подкрепата си за търговските преговори между Европейският съюз и Съединените щати
3600
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Позиция
Любен Петров: Подкрепата на България за търговското споразумение между ЕС и САЩ не е безусловна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини