Анализ на структурата на млечните продукти във Великобритания показва, че жителите на Обединеното кралство са започнали да пият по-малко пълномаслено мляко за сметка на обезмасленото, а потреблението на сирене отбелязва само скромен ръст, съобщава електронното издание Milknews. На семинар в Лондон, посветен на млечния бранш, професорът от университета в Рединг Ян Гивънс изрази загрижеността си, че момичетата между 11 и 18-годишна възраст и дори по-малките често изключват млякото от своя хранителен режим. Проф. Гивънс припомни, че млякото е необходим хранителен продукт, в който калцият и фосфорът са повече, отколкото в месото или растителните продукти, при това без увеличаване на калоричността спрямо останалите източници на тези минерали, които са необходими за растежа на костите. Недостатъчното потребление на млечни продукти от момичетата създава и проблеми и в периодите на менопауза и непосредствено преди това, тъй като увеличава риска от развитие на остеопороза, отбеляза той. По думите му разликите в потреблението на мляко и млечни продукти между момичетата и момчетата обяснява отчасти ръста на заболяванията от рахит, тъй като млякото е и ценен източник на витамин D. Друг момент, който притеснява професора, е недостигът на йод в хранителния режим на бременните жени и кърмещите майки, който също възниква заради отказа от млечни продукти.
Като още една опасна тенденция в потреблението на хранителни продукти Гивънс определя замяната на млечните продукти в менюто с подсладени безалкохолни напитки, пържени картофи и чипс, което води до затлъстяване, включително и до мастна хепатоза на черния дроб и до развитие на диабет от тип II. Изследване на университета в Рединг показва, че при ежедневна употреба на млечни продукти се понижава рискът от инсулт, диабет от тип II и сърдечно-съдови заболявания.
Хранителният режим с високо съдържание на млечни продукти се свързва и със здравословния начин на живот, включително с по-голямо потребление на плодове и зеленчуци, отколкото диетата без тях. Включването на млечни продукти в менюто е сравнително евтин начин организмът да получи необходимите витамин В12, йод, калция, белтъчини и енергия. Проф. Гивънс заключи, че потреблението на млечните продукти в големи количества не води до развитие на сърдечно-съдови заболявания, както се смяташе по-рано.