Начало » Новини » Страната
05.07.2015 г.

Зърнопроизводители ще блокират бензиностанции с тежка техника заради промени в наредбата за горивата

Протестни действия

Всички комбайни и тежки машини на зърнопроизводителите ще зареждат едновременно гориво на бензиностанциите в един и същи ден в знак на протест срещу промени в наредба за горивата, реши на извънредно заседание Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщи Фокус.

Заседанието бе свикано спешно заради обнародваните промени в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби на гориво в търговските обекти чрез поставянето на фискални устройства. На този етап наредбата налага всички подземни и надземни стационарни съдове да бъдат оборудвани с нивомерни системи и фискални устройства, а всички мобилни съоръжения ще останат по стария ред – чрез деклариране на всяка доставка в системата на Националната агенция по приходите, обясни Ангел Вукодинов, член на Контролния съвет на асоциацията.

Той посочи, че земеделието е краен потребител - купува горивото с платени акцизи и ДДС, като то се декларира както от доставчика, така и от зърнопроизводителите. Същевременно системата на Министерството на земеделието и храните поддържа постоянна база данни за площта, която обработва всеки земеделец, и за горивото, което харчи, тъй като чрез една сложна ваучерна система действа намалена ставка на акциза за дизелово гориво, уточни членът на контролния съвет на асоциацията. Според земеделските производители обаче методът, въведен преди година и използван досега, е достатъчен, за да може да се контролира какви количества се реализират по намалената ставка на акциза за дизеловото гориво.

Националното зареждане ще бъде след 20 юли, когато се предполага, че жътвата вече ще е на приключване. На срещата са били очертани общо 6 стъпки, чрез които да се действа, за да не се допусне влизането в сила на наредбата. Всички зърнопроизводители са се обединили против монтирането на нивомери и на първо място отправят искане за среща с премиера Бойко Борисов, тъй като досега няма никакъв резултат от проведените срещи с финансовия министър, каза Вукодинов. На второ място те ще сигнализират ДАНС за това, че според тях контрабандата не е присъща на земеделците и че има събрани материали за друг вид контрабанда, затова и от агенцията трябва да се насочат натам. Зърнопроизводителите са решили още да сезират и омбудсмана за това, че се разграничават различните субекти в наредбата - частните трябва да я изпълняват, а ведомствата може да не я изпълняват. Кулминацията ще бъде преди началото на стопанската година - през септември ще бъде организиран Национален форум за приложената регресивна политика в сектор „Зърнопроиводство”. На форума ще бъдат обсъдени много проблеми при прилагането на новата програма за селските райони, по отношение на директните плащания, на ваучерите и др. Секторът обработва около 70% от земеделските площи на България и не може да бъде загърбван, категоричен бе Вукодинов.

Зърнопроизводителите смятат, че в този доста напрегнат период на жътва съвпадението с публикуването на новата наредба едва ли е случайно. Те смятат, че тя не пази по никакъв начин интереса на държавата и че контрабандата няма да спре. Горивото не е стока, която може да дойде по някакви случайни канали, тя пристига в България с танкери, специализирани петроловози и бензиновози, които държавата може много по-лесно да контролира, и се преработва в рафинерии, подчерта представителят на контролния съвет на асоциацията.

Според Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите, промените в наредбата ги обременяват с допълнителни безсмислени разходи. „Ние сме против корупцията, кражбите и източването на ДДС и акциз”, категоричен бе Киров. Когато бъдат хванати нарушители, те ще си носят отговорността, заяви той.

Земеделският производител посочи, че според новата наредба всички малки ведомствени съдове за гориво ще бъдат свързани с НАП. „Но това свързване коства финансови средства между 10 и 15 хиляди лева на всеки един зърнопроизводител. Това е безсмислено, защото всеки път, когато зареждаме гориво, го декларираме в НАП. Също така в края на годината, за да получим ваучери, ние попълваме декларации и дневници, които се заваряват от контролно-техническата инспекция и се подават в министерството на земеделието, „Разплащателна агенция”, обясни Киров и посочи, че от там е очевидно какъв е разходът на гориво.

Той заяви, че зърнопроизводителите водят диалог с министъра на финансите от една година и го убеждават, че не те крадат акциз и ДДС. „Той не може да го разбере и продължава да изкарва, че „черната овца” са зърнопроизводителите. Нека хване хората, които внасят реално нелегалното гориво в страната или нелегално изнасят от нефтохимическия комбинат”, категоричен бе Киров. Председателят на съюза бе категоричен, че няма констатиран случай, при който зърнопроизводител работи с нелегално гориво.

На свой ред Вукодинов обяви, че зърнопроизводителите преживяват трудна стопанска година. „Заради много тежката есен и зима има много преовлажнени площи и загубени и пропаднали полета, не са засети достатъчно площи. При нормалните почти 13 милиона декара са засети едва около 10 милиона декара”, каза той.

Освен това според него от засетите площи не може да се прибере нормална реколта. „В голяма част от страната имаше суша, особено в Южна България – април, май, юни, до преди 10-15 дни”, припомни зърнопроизводителят. За сметка на това сега, в периода на жътвата, има почти ежедневни превалявания, добави той. Според него за момента това не е фатално, но ако валежите продължат още седмица, най-вероятно ще се понижи качеството на зърното. „Това едва ли ще рефлектира върху националния бюджет, но ще рефлектира върху нашия джоб и нашия финансов резултат”, изтъкна Вукодинов.

Зърнопроизводители ще блокират бензиностанции с тежка техника заради промени в наредбата за горивата
6604
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини