Начало » Новини » Страната
30.06.2015 г.

Браншовици алармират: Източват се 212 млн. лв. от директните плащания за зимуващи гъски

Сигнал

Farmer.bg

От Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) имат съмнения, че по мярка 10„Агроекология и климат“ от новата програма за селските райони (2014-2020 г.) ще бъдат „източени” близо четвърт милиард лева за дейности, свързани с опазването на зимуващите гъски в България, което е изключително много за тази незначителна дейност. За 7-годишния период по това направление трябва да се усвоят 580 млн. лева (290 млн. евро). Само през тазгодишната кампания обаче фермери са заявили за подпомагане над 2,5 милиона декара, за които през следващите пет години очакват да получат субсидии по направление „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски в обработваеми земи с орнитологично значение". Съгласно Наредба № 7 от 24.02.2015 г. за всеки от заявените и впоследствие одобрени по това направление декари ще бъдат изплатени приблизително 17 лева годишно за срок от 5 години, припомнят от асоциацията.

Единственото условие за получаване на тези пари е земеделският стопанин „да има късмет“ обработваните от него земи да бъдат включени в обхвата на определените, съгласно наредбата, местообитания на зимуващи диви гъски. Съгласно наличните данни за приключилата кампания - 2015 г. на база заявените по тази схема площи се вижда, че размерът на бъдещото плащане ще е в размер на 212,5 млн. лв. (17 лв./дка x 2,5 млн. x 5 години = 212,5 млн. лв. дка.).

„Така, в противоречие на всички европейски регламенти, изисквания и норми, повече от четвърт милиард се предвижда да бъдат „раздадени“ на около 900 зърнопроизводители, без те реално да са задължени да извършват каквито и да било дейности или да търпят загуби заради наложени ограничения, произтичащи от мярката“, посочи председателят на асоциацията Пламен Драгнев.

Експертите на ААЗП са категорични, че извършените разходи по тази схема няма да бъдат възстановени от ЕК и съответно ще останат за сметка на държавния бюджет.

Драгнев съобщи, че след проведени разговори с експерти от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), е станало ясно, че предоставените от тях на МЗХ данни за местообитания на зимуващи гъски и площите, които следва да са допустими за подпомагане, се разминават с включените в наредбата. Не е ясен и принципът, по който са добавени допълнителни площи.

След проучване и разговор с бивши и настоящи експерти в МЗХ, е установено, че не е взимано официално решение за прилагане на тази дейност от компетентните органи съгласно Регламентите и съотносимото законодателство (експертни работни групи, комитет по наблюдение на ПРСР).

Съгласно тяхното експертно мнение и направен анализ на опита и събраните данните от прилагане на въпросната дейност през периода 2013 – 2015 г, тя не е следвало да се включи и прилага  в новата ПРСР. Според тях дейността за гъските не постига заложените цели и на практика не спомага за опазване на зимуващите гъски и нейното прилагане е безсмислено и крайно неаргументирано.

Пламен Драгнев съобщи, че месеци преди старта и по време на настоящата кампанията членове на тяхната асоциация са алармирали, че „емисари“ гарантират получаването на средствата по тази схема срещу 20% от годишното плащане за всяка от 5-те години на прилагането й. Това все пак е някакво логично обяснение за мотивите и причините, поради които тази схема е добавена в новата ПРСР, каза председателят на ААЗП. 

Според асоциацията, липсата на каквато и да е обоснованост и анализ за нуждата и смисъла от прилагане на тази дейност, както и надхвърлянето многократно на определените 20 млн. евро за целият период на действие на ПРСР (2014 – 2020), още през настоящата година, ще доведе до провал и неизпълнение целите на мярката.

Браншовизиге призовават  „министерството на земеделието да предприеме действия за спиране прилагането на направление „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски в обработваеми земи с орнитологично значение“ от мярка 10 „Агроекология и климат“.

Според тях това би трябвало да стане преди фонд „Земеделие“ да изпрати писма за одобрение на подалите заявления.

При липса на адекватна реакция от страна на МЗХ и забавяне спирането на тази схема за източване на мярка 10 към определени фермери,  ще бъде ощетен държавният бюджет поради възможни последващи искове от страна на одобрените за плащане фермери, посочват от асоциацията.

„Грубото нарушение на изискванията на ЕК за извършване на такива плащания е възможно да доведе до спиране на Програмата и блокиране на плащанията по нея до отстраняване на съмненията, че България разполага с надеждни механизми за контрол и предотвратяване на нередности и измами при  управление на средствата от европейските фондове“, каза Пламен Дргагнев. По думите му, далеч по обосновано е тези средства  да се насочат към опазването на редки местни животински породи и сортове растения, дейности за предотвратяване на ерозията и замърсяването на почвата с нитрати, като така се постигнат реални екологични цели и резултати.

По повод сигнала Farmer.bg отправи запитване до агроведомството с пояснения по казуса.

Браншовици алармират: Източват се 212 млн. лв. от директните плащания за зимуващи гъски
7644
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Агроведомството пуска за обсъждане нова методика
Методиката за агроекологичните плащания от 2018 година отива на „поправителен“ след съдебно решение
Фонд „Земеделие”
В СЕУ са качени електронните формуляри на агроекологичните интервенциите за Кампания 2023
Мнението на бизнеса
Биоасоциация с остра критика срещу наредбата за агроекологичните плащания
Нормативни промени
От 2019 г. плащанията по агроекология се орязват или намаляват при неспазване на базовите изисквания
Нормативни промени
Почти не останаха фермери с пари по агроекология, но отново се правят промени в наредбата
Нормативни промени
Държавата определи 251 агроекологични райони с полета, където не се извършват растителнозащитни мероприятия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини