Начало » Новини » Света
27.06.2015 г.

Финландия и балтийските републики отново молят ЕС да спасява млечния бранш

Пазари

Farmer.bg

На среща в Люксембург министрите на селското стопанство на Финландия, Литва, Латвия и Естония решиха да се обърнат към Европейската комисия заради положението в млечния бранш, пострадал максимално в техните държави от наложената забрана от Русия за внос на хранителни стоки от ЕС, съобщиха от литовското министерство на селското стопанство, цитирани от електронното издание DairyNews. „Положението в млечния бранш е много напрегнато, договорихме се с колегите от съседните държави, че ще работим заедно, ще следим и събираме информация и след това ще я предоставим на ЕК. Длъжни сме да запазим млечния отрасъл”, заявява министърът на селското стопанство на Литва Виргиния Балтрайтене, цитирана в съобщението.

По думите й след забраната, наложена от Русия през август 2014 г., „вероятно в най-голяма степен пострада млечният бранш”, а изкупните цени на млякото се понижиха с 30%. През февруари заради загубите, породени от забраната, на литовските производители бе отпусната помощ на стойност почти 23 млн. евро, а още 5,4 млн. евро бяха отпуснати през април. В момента във Финландия изкупната цена на млякото е 37 евроцента, в Естония – 25 евроцента, а в Литва и Латвия – по 20-22 евроцента.

Междувременно от електронното издание RuBaltic обявиха, че финландските млечни продукти може да се върнат на руския пазар. От изданието се позовават на решение, взето на среща на президентите на двете страни в Москва. На официалния уебсайт на руския президент Владимир Путин е публикувано съобщение за желанието на двете страни да възстановят стокооборота помежду си в близко бъдеще, след като са били изразени притеснения от свиването му. От изданието твърдят, че връщането на финландският производител на мляко и млечни продукти Valio в Русия осигурява неутралитета на Финландия по редица политически въпроси.

Компанията е на практика монополист на финландския пазар, контролирайки над 90% от преработката на мляко, а почти 40% от износа й се реализира в Русия. Заради забраната обаче в момента нейният асортимент от внасяни в Русия продукти включва само стоки извън млечните.

Финландия и балтийските републики отново молят ЕС да спасява млечния бранш
4293
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини