Начало » Новини » Света
25.06.2015 г.

Путин удължи с още една година срока на действие на забраната за внос на хранителни стоки

Ембарго

Farmer.bg

Руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал указ за удължаване на санкциите спрямо САЩ, Канада, Европейския съюз, Норвегия и Австралия, съобщи ТАСС. Путин е наредил на премиера на страната Дмитрий Медведев да подготви необходимите документи за реализирането на указа. „Правителството се обърна към мен с молба да удължа мерките, които приехме в отговор на действията на наши партньори от някои държави. Днес в съответствие с това писмо подписах указ за удължаване на действието на конкретни специални икономически мерки с цел осигуряване на безопасността на Руската Федерация. Моля правителството бързо да подготви и да издаде съответното правителствено постановление”, каза той. Президентът уточни, че според предложението на Медведев „удължаваме нашите ответни мерки с една година”. На свой ред премиерът увери, че „всичко ще бъде свършено”. „В момента документът е в етап на подготовка”, посочи той.

Според руския министър на селското стопанство Александър Ткачов благодарение на западните санкции Русия е успяла да намери вътрешни резерви и да разкрие потенциала си в селскостопанския сектор.  „Благодарни сме на нашите европейски и американски колеги, които ни принудиха да погледнем по нов начин на селското стопанство, принудиха ни да открием резерви”, каза Ткачов. „Селскостопанският сектор в условията на санкции следва тенденция на растеж. Научихме се не само да оцеляваме, но и да работим в тези условия. Ако западните ни партньори смятат, че санкциите ще ни върнат години назад, дълбоко се лъжат”, категоричен бе той.

По думите му списъкът с продуктите, които попадат под забрана, продължава да се обсъжда. Ткачов обаче предполага, че той няма да бъде разширен, а по-скоро ще бъдат направени отделни корекции и уточнения. „Целта е в никакъв случай продукти от страните, които подкрепят санкциите против Русия, да не попадат под различни предлози на територията на Русия през трети страни по различни схеми”, обясни той.

През последните дни в руския печат имаше многобройни спекулации за различни продукти, които могат да попаднат в списъка на забранените, като най-голямо внимание бе отделено на безлактозните млечни продукти, а източници на различните издания посочиха още рибните консерви, шоколада и цветята. На Петербургския икономически форум обаче Ткачов заяви, че не намира за нужно разширяването на списъка със забранените за внос стоки при удължаване срока на действие на ембаргото.

На 22 юни Съветът на ЕС на ниво министри на външните работи удължи срока на действие на икономическите санкции спрямо Русия за половин година, като решението влезе в сила от 23 юни. ЕС въведе санкциите заради събитията в Украйна и окупирането на Крим от 1 август 2014 г., като впоследствие неколкократно ги разшири и удължи. Бяха прекратени преговорите за безвизов режим и за ново базово споразумение за сътрудничество, бяха наложени ограничителни мерки от търговски, финансов и военен характер, а на редица руски длъжностни лица бе наложена забрана за влизане в държавите-членки на ЕС и бяха замразени техни активи. В списъка със санкциите попаднаха 151 физически и 37 юридически лица.

На 7 август 2014 г. Русия въведе ответни мерки – едногодишна забрана за внос от тези държави на плодове, зеленчуци, млечни и месни продукти. От забраната бяха изключени някои видове готови продукти от месо и риба. На 20 август руското правителство изключи от списъка със забранените за внос продукти концентратите от растителни и животински белтъчини, хранителните добавки за спортистите, безлактозното мляко, биологично активните добавки към храните, както и мултивитамините. Бе премахната и забраната за доставки на картофено, луково и грахово семе, както и за хибридна сладка царевица.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков наскоро заяви, че страната в подобни ситуации винаги прилага принципа на равнопоставеността. „Русия не бе инициатор, но в конкретния случай заради удължаването на санкциите ще действаме от принципа на равнопоставеността”, каза Песков, коментирайки решението на ЕС. „Русия смята тези санкции за необосновани и незаконни. Ние обаче никога не сме и няма да бъдем инициатори на санкционни мерки”, подчерта той. По думите му подобна практика „накърнява интересите не само на ангажираните с икономически дейности у нас, но и на всички онези страни, т. е. интересите на данъкоплатците в европейските държави”. 

Путин удължи с още една година срока на действие на забраната за внос на хранителни стоки
4734
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Полша настоява за възможно най-дълго ембарго върху украинското зърно
България ще бъде изключена от евентуална забрана за внос на петрол от Русия
Отношения в развитие
Българи и Русия се готвят за износ на агростоки след отпадане на ембаргото
ЕК отпуска нови 70 млн. евро компенсации за производителите на плодове, ощетени от руското ембарго
Загубите за Франция от руското ембарго надхвърлят 8 милиарда евро
ЕС възстанови производството и износа на сирена до нивата преди руското ембарго
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини