Начало » Новини » Света
16.06.2015 г.

Проучване на „Грийнпийс“ открива коктейл от пестициди в ябълковите градини на Европа

Доклад

Снимка: Грийнпийс

Изследване на екологичната организация „Грийнпийс“ в индустриалното производство на яълки в Европа е установило истински „коктейл от пестициди, който замърсява почвите и повърхностните води на континента, съобщиха от организацията.В една от пробите са открити до 13 различни вида химикали, затова и публикуваният доклад на екоорганизацията неслучайно носи името „Горчивият привкус на производството на ябълки в Европа и как екологичните решения могат да процъфтят“. В него са обобщени данните от тестове на 85 проби, взети в 12 европейски държави.

Две трети от пробите на вода и почва съдържат остатъци от пестициди, като 70% от идентифицираните пестициди са с много висока токсичност за хора или диви животни.

В противовес на този начин на производство в доклада са представени плюсовете на екологичното земеделие, което може да се прилага без замърсяване на почвите и водите. Нагледно са представени и методите за практично приложение на на екоземеделието при отглеждането на ябълки.

„Грийнпийс“ призовава правителствата на ЕС да забранят използването на синтетични-химически пестициди на европейските полета, като в същото време подкрепят повече иновативни екологични решения за земеделието.

Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие за „Грийнпийс” - Германия посочва, че „масивната употреба на пестициди в производството на ябълки е още един симптом на неработещата система на индустриалното селско стопанство.“

Европейският съюз е един от водещите производители и потребители на ябълки в света, затова важността на производството на ябълки, без отравяне на почвата и водата, е очевидна.

Докладът се състои от две част и представя общ преглед на производството на ябълки в Европа.

Първата част е цялостен анализ на 36 водни и 49 почвени проби, събрани през месец април 2015 г. от конвенционално отглеждани ябълкови градини в дванадесет европейски страни.

Направен е анализ за остатъчни вещества от пестициди. Пробите представляват „моментна снимка“ на ситуацията в началото на периода на цъфтеж. Резултатите показват комплексна съвкупност от пестициди, които могат да бъдат открити в почвите и водите на ябълкови градини в Европа.

В целия набор от 85 взети проби са открити общо 53 различни пестицида, като 78% от почвените проби и 72% от водните проби съдържат остатъци от най-малко един от тези пестициди.

Най-често срещаният пестицид в почвата и водата е фунгицидът боскалид (в почвата - 38%, а във водата - 40%). Седем от откритите пестициди понастоящем не са одобрени на ниво ЕС, но могат да бъдат използвани, ако са налице извънредни разрешения на държави-членки.

Икономическите щети са неизбежна последица от прекомерното разчитане на пестициди. Намаляването на естествения контрол на вредителите, от друга страна, компрометира процеси, които, примерно в САЩ, са оценени на около 4.49 милиарда долара (4.2 милиарда евро).

Във втората част на доклада, „Грийнпийс“ показва няколко екологични решения, използвани в отглеждането на ябълки, за да бъде намалена употребата на химически пестициди.

Балансираната агроекосистема е ключов фактор за екологичното производство на ябълки, тъй като увеличава издръжливостта към вредители и болести като същевременно се ползват полезни организми.

Торенето, мерките за грижа за почвите и покривните култури например подобряват растежа на ябълковите дървета и намаляват чувствителността на дърветата и плодовете им към болести. Стабилната агро-екосистема подобрява наличието на цветен прашец и нектар и така е от полза и за естествените врагове като хищни оси.

„Грийнпийс“ стартира онлайн платформа за изтъкване на неуспехите на индустриалното селско стопанство и приканва хората да се противопоставят на неработещата хранителна система. Присъединете се към хранителното движение чрез приемането на лични предизвикателства на www.obichamhranatasi.org.

Проучване на „Грийнпийс“ открива коктейл от пестициди в ябълковите градини на Европа
5504
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Иран остава без конкуренция на пазарите в Индия и Дубай
Нападенията на хутите застрашават износа на ябълки от Европа за Близкия изток
При резкия ръст на цените на вътрешния пазар заради недостига на количества
Турция търси ябълки за реекспорт от Украйна и Молдова
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Заради сушата и горещините, но и наводненията в края на лятото
Понижиха прогнозата за реколтата от ябълки и круши в ЕС
Има опасения за изоставяне на селскостопанските дейности в традиционни региони
Наводненията досъсипаха гръцките фермери след жегите и пожарите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини