Начало » Новини » Света
13.06.2015 г.

Швейцарските железници наеха на работа 200 овце

Нестандартен подход

Отговорност, усърдие, умения за работа на чист въздух при всякакви метеорологични условия, пълна концентрация, силен отборен дух и готовност за следване на водач – това е краткият списък на вродените положителни качества на наскоро наетите служители на Швейцарските федерални железници, съобщава местното електронно издание Наша газета. Досега в компанията работеха около 30 хил. души, но през миналата седмица задружният колектив бе попълнен и с 200 … овце.

Необичайното разширяване на кадровия състав се наложило, за да може компанията да се справи с растящите бурени и другата нежелана растителност по насипите и канавките край железопътните линии. Растенията са в състояние да разрушат укрепени участъци и да предизвикат аварийни ситуации, отбелязват от компанията. Стадата ще бъдат използвани за справяне с растителността чрез прехвърлянето им в райони, където положението става критично, а животните обикновено удостояват новите си пасища с дружно „бе-е-е-е-е”.

Общата площ на земята, прилежаща към линиите, за които отговарят швейцарските железници, е около 2 700 хектара, или приблизително колкото 3 800 футболни игрища, а по-голямата част от тях е покрита с диворастящи треви. Политиката на компанията не разрешава тази територия да бъде оставена на произвола на съдбата и досега са били наемани косачи, които освен всичко друго са следили бурените да не израстват край траверсите. Сега тази отговорна мисия е възложена на овцете. Компанията се е споразумяла с местни фермери, които се съгласили да й отдават овцете под наем. Животните биват извозвани към местата, посочени от началството, заедно с главния овчар, който ги извежда на паша и прекарва с тях около едно денонощие. После заедно се връщат във фермата.

Подборът на новите служители е бил проведен заедно с експерти от асоциацията за защита на редките видов животни ProSpecieRara. Оказва се, че сред швейцарските овце има специфична порода – изключително непретенциозни, леко понасят големи температурни разлики и без проблеми прегризват жилавите бурени. Това е един напълно екологичен начин за лишаване на проблема, при това без да му липсва естетичност. Животните не изпитват никакво напрежение, намират се на въздух и се хранят както трябва. Да не говорим, че овцете са важна част от идиличния пейзаж, на който се наслаждават пътниците във влаковете. Може дори да се каже, че сътрудничеството е взаимоизгодно – освен безплатното пътуване из страната овцете получават възможността да проучат и вкусовото разнообразие на тревите в родината си. Очевидно е, че новите служители на железниците ще видят доста повече неща през живота си в сравнение с техните събратя, отглеждани само във ферми.

От компанията подчертават, че командировките са напълно безопасни за животните – край линиите има ограда с електрически ток, а преминаващите влакове не са прекалено шумни и не плашат овцете.

От най-голямо значение сред новите служители на железниците е овцата Бруна – където е тя, там са и всички останали. Стадото се доверява на водача и го следва плътно, а през първите няколко седмици на изпробване на програмата не е бил отбелязан нито един случай на нарушаване на дисциплината и реда. Освен това трябва задължително да се отбележи ефективността и концентрацията на овцете – за един ден непрекъснато късане на трева всяка може да опасе между 10 и 20 квадратни метра. По този начин няколко стада от по 50 животни за един месец ще доведат до желаното състояние цялата прилежаща към линиите територия.

Така че когато следващият път се наслаждавате на изгледа от прозореца на влака, възхищавайки се на прекрасните им бели руна по зелените поляни, бъдете наясно – те изпълняват отговорна задача. Е, засега те могат да бъдат забелязани само в немскоговорящата част на Швейцария, тъй като компанията работи с овце от северната част на страната, но може би колективът ще бъде попълнен и с колеги от френскоговорящата част.

Швейцарските железници наеха на работа 200 овце
6838
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
На форум в Женева България настоява за стимули в цифровизацията
Все повече млечни ферми в страната прекратяват дейност
Ръстът на производствените разходи може да принуди Швейцария да внася мляко
За гарантиране на необходимото ниво на хигиена в производството на мляко
Швейцария дава 2,5 милиона франка на млечни ферми в освободените части на Украйна
Европейски проект
Родните биофермери с нови промоции В Корея, Норвегия и Швейцария
Малките фермери
В кризата младият собственик на „Козле” черпи опит от швейцарския пазар
Както в количествено, така и в стойностно изражение
Швейцария счупи рекорда си по износ на сирена през 2021 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини