Начало » Новини » Страната
12.06.2015 г.

До 3 години ще бъде изградена цялостна система за видеонаблюдение на горите

Инвестиции

До три години  в България ще бъде изградена цялостна система за видеонаблюдение на горите, обяви замeстник-министърът на земеделието и храните Георги Костов при официалното откриване на административна сграда и противопожарни кули на територията на Природен парк „Врачански балкан", цитиран от пресцентъра на министерството.

Костов съобщи, че бенефициенти за превенцията на горски пожари в новата Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. ще бъдат само регионалните дирекции по горите. Той припомни, че до момента проекти по мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности ” по Програмата за развитието на селските райони за периода 2007-2013 г. са подавали  горските стопанства.

„Опазването на българската гора е приоритет на сегашното управление на министерство на земеделието и храните и българското правителство. Природните паркове са перлите на българската природа и те трябва да бъдат примерът, който всички трябва да следват в управлението на природните ресурси“, каза още той.

Новооткритата сграда , изградена в местността „Копана могила", представлява център за посещения и ще изпълнява комуникационна, образователна и управленска функция. Центърът е част от проект „Изпълнение на дейности за устройство и управлението ПП „Врачански Балкан" и е на стойност 34 533 937 лева. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на „Европейски фонд за регионално развитие" на Европейския съюз и е съфинансиран от държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда" 2007 - 2013. В него ще бъде разположена администрацията на Дирекция „ПП Врачански балкан ", един образователно-интерпретативен център и контролна зала за наблюдения. Залата за наблюдение е част от интегриран център за наблюдение, опазване и охрана на животинските и растителни видове на територията на парка. Системата е в състояние да наблюдава и разпознава горски пожари с много малък коефициент на грешка. Чрез нея ще може да се извършва наблюдение на популацията на защитените видове животни и цялостното състояние на парка. Управлението на парка се осъществява от Дирекция Природен парк „Врачански балкан", създадена през 1996 година. Тя е на пряко подчинение на Изпълнителната агенция по горите към Министерство на земеделието и храните.

На церемонията по откриването присъстваха и заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев , директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов , кметът на община Враца Николай Иванов  и директорът на ПП „Врачански балкан" Николай Ненчев.

По време на церемонията по откриването Ненчев заяви, че до момента администрацията на парка в ролята си на бенефициент е привлякла инвестиции в размер на 12 млн. лева, съобщи „Фокус”. Когато се създаде дирекцията на парка, мечтаехме за две неща - офис и план за управление. Днес имаме и двете, отбеляза директорът. „За същия период от време издръжката на парковата администрация от бюджета на държавата е в размер на 1 млн. лева. Това означава, че парковата администрация е един от най-големите проекти на ведомството по горите за един доста голям период от време", изтъкна той.

Природен парк „Врачански балкан" е един от най-популярните в България. Той е втори по големина в страната ни и е разположен на 28 803 хектара. Обявен е за защитена територия през 1989 година с цел опазване на биологичното разнообразие, развитие на научни дейности и туризъм. Има за цел да осигури устойчиво ползване на възобновяемите природни ресурси, но при запазване на традиционните форми на поминък. Паркът обхваща голяма част от Врачанската планина и Лакатнишките скали. На неговата територия се защитават около 1000 вида растения и 1507 вида животни, от които 1231 вида безгръбначни, както и 120 вида птици. Територията на парка е част от националната екологична мрежа „Натура - 2000", като специална защитена зона.

 

До 3 години ще бъде изградена цялостна система за видеонаблюдение на горите
6400
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини