Начало » Новини » Света
04.06.2015 г.

С дирижабъл във формата на краставица от Грийнпийс призоваха за повече екологично земеделие

На изложението ЕКСПО 2015 в Милано

Greenpeace

Гигантски дирижабъл във формата на краставица прелетя днес над Милано, където се провежда тазгодишното Световно изложение за храна. Върху огромен плакат (200м на 200м) еколозите от международната организация Гриинпийс бяха изписали лозунга „Не захранвай една неработеща система, накарай екологичното земеделие да полети“. С това послание еколозите настояват за промяна в земеделска система, която да насърчава екологично чистите производсктва. В Милано се провежда и Международен форум по земеделие, където министри на земеделието от целия свят се очаква да приемат „Миланската харта“, своеобразно наследство на ЕКСПО 2015. „Грийнпийс“ призовава министрите на земеделието да подкрепят и да подпомогнат увеличаването на истински устойчивите екологични земеделски решения.

Директорът по европейски политики в земеделието за „Грийнпийс“ Марко Контиеро посочи, че е скандално в света да се използват по 269 тона пестициди на час. „Това е само един от симптомите на неработещата хранителна система, контролирана от малко на брой световни корпорации, вместо от потребителите и земеделските производители. През последните 70 години, ние сме одобрявали система, която разрушава природните ресурси и поминъка на фермерите. Потребителите и земеделските производители не могат повече да чакат и спешно се нуждаят от истински ангажименти за повече екологично земеделие“, посочи Контиеро.

Докато Световното изложение се фокусира върху бъдещето на производството на храна, много фермери в Европа вече са готови да променят земеделските си практики. Те обаче са заклещени в икономическа система, която затруднява и дори прави невъзможно отдалечаването от настоящите практики, които зависят от външни и замърсяващи химикали. Вземайки предвид обширното и опустошително влияние на индустриалното производство на храна, „Грийнпийс“ призовава министрите на земеделието, които присъстват на ЕКСПО 2015 [3],  да „накарат екологичното земеделие да полети“ като пренасочат субсидиите далеч от индустриалните земеделски практики в полза на нов, екологично и икономически стабилен, хранителен и земеделски модел, в центъра на който са фермерите, а не корпорациите.

С дирижабъл във формата на краставица от Грийнпийс призоваха за повече екологично земеделие
5190
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини