Начало » Пазари » Зърно
26.05.2015 г.

Русия може да въведе мито върху износа на зърно в рубли

Политики

Farmer.bg

Руското министерство на селското стопанство разглежда възможността митото върху износа на зърнени култури от страната да се определя в рубли, съобщиха от пресцентъра на ведомството, цитирани от ТАСС. „Определянето на митото в рубли се обсъжда сега в министерството като единствен вариант”, е заявил източник, запознат с процеса на работа над документа. По думите му проектът се разработва от министерството на икономическото развитие заедно с министерството на селското стопанство и е бил изпратен за окончателна оценка в първото от посочените ведомства. Източникът е посочил още, че документът може да бъде внесен на заседание на правителството за съгласуване в най-близко бъдеще.

„Въпросът се разглежда”, потвърди заместник-министърът на икономическото развитие Елена Лашкина.

„Няма съмнение, че е необходима формула. Но ако в тази формула бъде включена рублата и обменният курс бъде обвързан с момента на пресичане на руската митническа граница, доставчиците може да спрат износа”, заяви на свой ред президентът на руската Национална асоциация на износителите на селскостопанска продукция Сергей Балан. „Ако митото бъде в рубли, формулата ще зависи от курса на рублата към основните световни валути. Износът ще стане непредсказуем. От момента на сключване на договора до осъществяването на сделката може да минат 2-3 месеца”, обясни Балан. Само обвързване на размера на митото при определянето му в рубли към валутния курс на датата на оформянето на паспорта на сделката може да понижи валутните рискове в модела, обсъждан от министерството на селското стопанство, коментира той.

Междувременно руският министър на селското стопанство Александър Ткачов заяви, че премахването на митото върху износа на зърнени култури не е довело до значително повишаване на цените на вътрешния пазар. „Цените се повишиха с едва 200-300 рубли за тон и то не на цялата територия на страната”, отбеляза Ткачов. Той подчерта, че новият механизъм за изчисляване на митото върху износа на пшеница, предлаган от министерството, трябва да защити вътрешния пазар от резки скокове на курса на щатския долар спрямо рублата. Предлаганата нова формула реално започва да дава резултат при курс от 65-70 рубли за долар, обясни Ткачов същността на предложенията на министерството за новия селскостопански сезон.

Той обяви също, че не очаква скорошна отмяна на забраната за внос на хранителни стоки, която страната въведе през август миналата година спрямо САЩ, Канада, Европейския съюз, Норвегия и Австралия в отговор на санкциите, които те наложиха спрямо нея заради ситуацията в Източна Украйна. „Едва ли ще стане още утре”, каза Ткачов в ефира на руската телевизия „Россия-24”.

Според него руското селско стопанство в момента на отменяне на забраната значително ще е повишило своята конкурентоспособност. „Дори да го отменят след 2-3 години, няма нищо страшно – вече ще бъдем други, по-жилави, по-силни, закалени, директно ще се конкурираме във всяка точка на земното кълбо”, убеден е той. 

Русия може да въведе мито върху износа на зърно в рубли
4294
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини