Начало » Новини » Света
16.05.2015 г.

Кафето и зеленият чай понижават риска от преждевременна смърт с 15%

Здравословно

sxc.hu

Всекидневната употреба на кафе понижава риска от смърт с над 15% при хората над средна възраст, твърди доклад, публикуван от японския Национален онкологичен център и цитиран от ТАСС.  Експерти са провели мащабно изследване с участието на над 90 хил. души на възраст между 40 и 69 години. Те трябвало да попълнят анкети за ежедневно консумираните продукти. След това служителите на центъра съпоставили получената информация с данните за смъртността през последните 19 години и стигнали до извода, че при хората, които ежедневно пият по едно-две кафета на ден, рискът от скорошна смърт намалява с 15%. При онези, които пият по 3-4 чашки кафе, показателят нараства до 24%.

Същите качества притежава и зеленият чай. Редовната му употреба (над 5 чашки дневно) понижава риска от преждевременна смърт с 13% при мъжете и със 17% при жените.

По думите на проф. Манами Иноуе от Токийския университет „механизмът на положителното въздействие на кафето и зеления чай върху организма още не е проучен докрай, но най-вероятно главната роля тук е на кофеина, който се съдържа и в двете напитки”.

Кафето и зеленият чай понижават риска от преждевременна смърт с 15%
5779
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Кофеинът в кафето ще продължи да се изследва по стандарта от 1985 година
За да намали количеството на отпадъците
Новозеландска компания поднася кафето в чашки от бишкоти
Предстоящо
Агроминистерството дава под наем площ за кафе машини във ведомството
Практика
Ефикасно подхранване на почвата с кухненски отпадъци
Преориентация
Кафето – новата визитна картичка на Швейцария вместо сирената и шоколада?
Полезна информация
Антиоксиданти в кафето са 500 пъти по-силни от витамин С
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини