Всекидневната употреба на кафе понижава риска от смърт с над 15% при хората над средна възраст, твърди доклад, публикуван от японския Национален онкологичен център и цитиран от ТАСС. Експерти са провели мащабно изследване с участието на над 90 хил. души на възраст между 40 и 69 години. Те трябвало да попълнят анкети за ежедневно консумираните продукти. След това служителите на центъра съпоставили получената информация с данните за смъртността през последните 19 години и стигнали до извода, че при хората, които ежедневно пият по едно-две кафета на ден, рискът от скорошна смърт намалява с 15%. При онези, които пият по 3-4 чашки кафе, показателят нараства до 24%.
Същите качества притежава и зеленият чай. Редовната му употреба (над 5 чашки дневно) понижава риска от преждевременна смърт с 13% при мъжете и със 17% при жените.
По думите на проф. Манами Иноуе от Токийския университет „механизмът на положителното въздействие на кафето и зеления чай върху организма още не е проучен докрай, но най-вероятно главната роля тук е на кофеина, който се съдържа и в двете напитки”.