Начало » Новини » Страната
14.05.2015 г.

Съкращенията в Селскостопанска академия застрашават информационната й дейност

Становище

Farmer.bg

Тревожно е публикуваното съобщение на уебсайта на Селскостопанска академия за приложения подход при изпълнение на Постановление № 90 от 16 април 2015 г. за съкращаване на числеността. Управителният съвет на Селскостопанска академия би трябвало да вземе предвид ситуацията в Института по аграрна икономика, в който се осъществява библиотечно-информационната и издателската дейност.  Там работят висококвалифицирани специалисти, които влизат в категорията “обслужващ персонал”. Ако се извършат предвидените 17% съкращения, ще се наложи да отпаднат основни информационни дейности като въвеждането на аграрните научни публикации в информационната система AGRIS, работата по международния книгообмен (чрез който Централна селскостопанска библиотека получава ценни чуждестранни издания) и издаването на някои от списанията.

След закриването на Института за информационно осигуряване на системата през 2012 г. цялата информационна и издателска дейност продължава да се осъществява в двата отдела към Института по аграрна икономика - Централна селскостопанска библиотека и Специализирана научна периодика.

Но при сегашното драстично намаляване на техния състав, ще се наложи тези дейности да отпаднат, тъй като на практика няма да има кой да ги върши.

Независимо каква ще бъде съдбата на злощастната Селскостопанска академия, библиотечно-информационната дейност е важна и необходима за цялата аграрна област. Осъвременяването, което е започнато, трябва да продължи.

Тъй като технологиите се развиват много бързо, непрекъснато се променят начините за разпространение на научните знания. Отдавна книжните списания не са единственият източник на научна информация.

В днешно време, ако научните резултати не са видими в интернет, все едно че ги няма. Оповестяването им става главно чрез изграждане на т.н. репозиториуми – електронни хранилища на всички публикации на учените в една научна организация (не само отпечатаните статии), които да излизат в търсачки като Google Science, така че да се четат и цитират навсякъде по света.

Такова електронно хранилище се планира и в Централна селскостопанска библиотека. Дигитализацията на книжните фондове и ретроконверсията на библиотечните каталози са други съвременни дейности, които се осъществяват в отдела.

Предвижда се и осъвременяване на процесите по издаването на научните списания на базата на електронна платформа и приложение на съвременните технологии в тази област.

Всички тези нови дейности изискват нови работни места и специалисти с висока квалификация и специфични знания. Може да се окаже, обаче, че няма да има хора, които да извършват дори и традиционните дейности, без които не може да функционира една научна библиотека. Ще бъде жалко за целия хвърлен труд през последните години – изграждане на локални бази данни, индексиране на научните публикации, работа по проекти в новата информационна среда.

Информационната дейност е изключително значима за целия аграрен сектор, но е особено важна за аграрната наука, която не може да се прави без информация!

Именно поради спецификата на Селскостопанска академия като научна организация трябва да се спаси не само академичният състав, но и информационната дейност, необходима за всяка научна структура.

За каква аграрна наука и какви иновации може да се говори, ако няма достъп до актуална научна информация? Как ще се популяризират научните резултати и научните продукти, произвеждани в Академията? Как ще се изпълнява изискването на Европейската комисия за отворен достъп до научната информация (Open Access Initiative)?

Като че ли не е мислено по тези въпроси...

Румяна Василева

Централна селскостопанска библиотека при Института по аграрна икономика при Селскостопанска академия

Съкращенията в Селскостопанска академия застрашават информационната й дейност
8849
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
За да спести разходи за 1 милиард евро
Данон уволнява до 2000 служители
От ведомството са против прилагането на чисто математически модел при уволненията
Съкращават 6 на сто от персонала на министерството на земеделието в Латвия
От агроведомството отговарят на въпроси на Синор.БГ
Съкращенията в агроминистерството тепърва ще чакат промени в нормативната уредба
Засега уволнените са само от предприятия в Холандия
FrieslandCampina съкращава персонала за сметка на инвестициите в иновации
Според данни на агроминистерството щатовете са намалени с 1 175 бройки
Среща
Остро недоволство заради съкращенията в агенцията за борба с градушките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини