Начало » Новини » Страната
12.05.2015 г.

6,5 милиарда евро се харчат на година в Европа за възстановяване на замърсени почви

Околна среда

Професор Тотка Трифонова Снимка: МЗХ

Всяка година бизнесът от Европейския съюз изразходва 6,5 милиарда евро за възстановяване на почви, замърсени от химикали и вредни отпадъци. По-голяма част от тях се плащат от частни компании, но това е голям финансов ресурс, който би могъл да се използва за други цели. „Разходите по оздравяването на увредените земи са в измерения, които многократно превишават всички необходими разходи по превантивната дейност за опазване на почвите “, посочи председателят на Селскостопанската академия проф. Тотка Трифонова при откриването международната конференция „Почвата и агротехнологиите в променящия се свят". Тя е посветена на международната година на почвите и 140 –та годишнина от рождението на Никола Пушкаров. Събитието се провежда от 11 до 15 май 2015г  в столичния парк-хотел „Москва“.

На 20 декември 2013 г. Общото събрание на ООН взе решение на 5 декември да бъде отбелязван ежегодно като световен ден на почвата, а 2015 г. да бъде обявена за международна година на почвата.

В рамките на инициативата "Глобално партньорство за почвата”, Организацията на ООН по прехраната (ФАО) препоръча широкото признаване на важността на почвата за осигуряване на прехрана на човечеството и нейната ключова роля в екосистемите. Оттук и важността на нейното устойчиво управление и опазване. Както се казва, ние не сме наследили тази земя от предците си, по-скоро сме я взели назаем от децата си.

"Никога не трябва да забравяме, че начинът, по който използваме почвите на нашата планета ще има последици за живота на следващото поколение, тъй като здравите почви са основа за здравословния начин на живот и благосъстоянието на хората", посочи още проф. Трифонова. През годината усилията на науката и обществеността ще бъдат насочени в серия от дейности за разясняване значението на този ценен природен ресурс, за неговото опазване и съхраняване за следващите поколения и  убеждението, че грижата за почвите е грижа за бъдещето.

Председателят изтъкна, че почвените ресурси трябва да се изпозват по по-устойчив начин. „Най-добрият начин да постигнем това ще бъде комплексен научен подход с помощта на цялата научна общост, чрез знанията на минали и сега действащи учени, повечето от които от Института по почвознание «Н. Пушкаров»“, допълни тя.

На събитието присъстваха заместник- министърът на Министерство на околната среда и водите Красимир Живков, заместник-председателят на ССА проф. Христо Даскалов и редица български и чуждестранни учени в областта на почвознанието.

Конференцията продължава със тематични сесии: Нови знания за почвите. Почвено и растително здраве. Земеползване и агротехнологии за устойчива околна среда.Млади учени в почвознанието и екологията. Устойчиво управление на почвените и водните ресурси. Участниците ще представят и постерни сесии.

Събитието се организира от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” към Селскостопанска академия, който е националния лидер в  почвознанието и агроекологията. Българското почвоведско дружество, Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите.

6,5 милиарда евро се харчат на година в Европа за възстановяване на замърсени почви
4985
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Практика
Опознайте механичния състав на почвата, преди да садите!
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Решения на Министерския съвет
Българската позиция пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 18 септември
Еврокомисията предлага Закон за мониторинг на почвите
Годишно от ерозия на почвите в ЕС се губят 50 млрд. евро
През ноември ще се проеведе първото изложение за земята
Европейски манифест в подкрепа на мисията за защита на почвите
Полезно за градинарите
Какво не знаем за ползите от глината в градината?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини