Начало » Новини » Страната
11.05.2015 г.

Какви дейности покриват субсидиите при реконструкция на фермите

Програма за селските райони 2014 – 2020 г.

Farmer.bg

Проектите по мярка 4,1 за инвестиции в земеделски стопанства от новата програма за селките райони, за които може да се кандидатства до 8-и юни, включват ново строителство, рекострукция, основен, текущ ремонт или довършителни работи във фермите. За целта се прилагат и референтни цени за различните строително-монтажни дейности, но в списъка, обявен от министерството на земеделието тези референтни цени не фигурират. Кандидатите обаче лесно могат да се ориентират за цените от строителните фирми, подали информация във фонд „Земеделие”. По новата програма за развитие на селските райони ще се отпускат субсидии за ново строителство, рекострукция, основен, текущ ремонт или довършителни работи на животновъдните ферми, включително и за обслужващите помещения в сградата. Освен ремонти по сградата, където се отглеждат животните,  кандидатите могат да предложат и проект за реконструкция на административно-битовите сгради (самостоятелна сграда), за стопански сгради без и със система за климатизация (самостоятелна сграда).

Проектът може да включва още изграждането на метални навеси, както и трупосъбирателен пункт, торова площадка или лагуна, както и силажни ями. При изграждането на оранжерии се покриват разходите за изграждане на носеща конструкция - стомана, поливинилхлорид, като са дадени референтни цени включително за материалите за покритие като полиетилен или противизащитна мрежа.

Допустими са разходите и за оранжерия, в която носещата конструкция е от стомана или друг метал, като материалите за покритие са стъкло, поликарбонат, фибростъкло, акрил (плексиглас).

Покриват се разходите и за ремонт или строителство на силози, вкл. фундаменти за тях. Въпреки че в приема на проекти, който тече в момента, не се приемат инвестиции в напояване, при следващите прозорци, които ще бъдат отворени по новата програма, ще се подкрепят и субсидии за капково напояване (без съоражения за съхранение на вода и кладенци), (дка).

Допустими са и инвестиции във вертикални планировки със и без площадкови мрежи, плътни масивни огради, ажурни или телени огради.

Пределните разходи са определени в лева за квадратен метър. Мерните единици лв/м3; лв/м' и лв/дка се използват само където е приложимо.

При попълването на заявлението се вписва референтният номер, като се използва поредният номер за съответните строително-монтажни и ремонтни (СМР) дейности и означението на съответната колона, в която попадат.

Пример:

Ново строителство на „Сграда за отглеждане на животни (самостоятелна сграда)” - СМР 2, колона В, записва се СМР 2В

Реконструкция на „Сграда за отглеждане на животни (самостоятелна сграда)” - СМР 2, колона Г, записва се СМР 2Г.

Какви дейности покриват субсидиите при реконструкция на фермите
12342
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини