Начало » Важно за фермера » Пчеларство
04.05.2015 г.

Деметер в действие

Дългогодишна история на успеха се гради върху строгите правила в Ръководство за практикуване на системата

Пчелите изграждат питите единствено със собствен восък (естествен градеж на питата). Така се избягват всички видове замърсители

Германия има множество пчеларски ферми, които работят по системата Деметер. Спектърът им обхваща от малки пчелини, т.н. „хоби пчеларства“ до професионални фирми с над 500 пчелни семейства. Деметер ферми има в Италия, Швейцария, Австрия, Египет и в много други страни по света. Разпоредбите за отглеждане на пчели от Деметер съществуват от 1995-та година, а от 2005-та година са валидни в целия свят. Наред с групата на сертифицираните пчелари, има и множество пчелари, предимно хоби пчелари и такива развиващи пчеларството като вторична дейност, които спазват правилата на Деметер пчеларството, без да са сертифицирани.
В малки пчелни стопанства с по-малко от 30 или 40 пчелни семейства най-често няма възвращаемост на усилията за контрол, сертификация и членски внос. За всеки сертифициран пчелар обаче си заслужава съвместната работа в групата от професионалисти на Деметер. Едновременно с това, всеки член на Деметер допринася за укрепването на съвместната пчеларска  и политическа дейност. Особеностите на Деметер пчеларството предизвикват голям интерес и това става ясно от курсовете за екологично пчеларство, които организацията предлага от години. Ако допреди време интересът на пчеларите е бил фокусиран върху въпросите свързани с регулацията на проблемите с вароатозата, сега на преден план са основните етапи на екологичното пчеларство - естественото градене на питата и размножаването на пчелите чрез процесите в рояка.

Какво представлява отглеждането на пчели по правилата на Деметер?
По време на своето възникване, в основата на Деметер пчеларството са били екологичните начини за събиране на чисти пчелни продукти. Те и до днес са в основата на разпоредбите на организациите Биоланд, Натурланд, Биокрайс и др. Междувременно е одобрено използването на екологична (биологична - бел.ред) захар за хранене на пчелите. За пчеларите то е свързано с разходи, но употребата е определена като екологично последователна. Правилата за размножаване на пчелите, екологичните начини за отглеждане или за градеж на питата в отделните организации, са под формата на необвързващи изказвания с препоръчителен характер. Например, в някои случаи трябва да се даде възможност на пчелите сами да изградят питата. Тези т.н. пчеларски мъдрости се прилагат почти от всеки, защото при всички пчелни семейства роенето трябва да се вземе под внимание. В допълнение, почти всички пчелари използват 1-2 строителни рамки на семейство, в които градежът на търтеевите килийки се създава под формата на естествена пита. Начините на отглеждане, които се практикуват в повечето екологични пчеларства, са идентични до методите на конвенционалните пчеларства.
Единствено при разпоредбите на Деметер начините за отглеждане на пчелите са конкретно разписани. В световен мащаб те дори са единствени по рода си. Разбира се, добиването на чисти, т.е. без остатъци, пчелни продукти е от голямо значение и за пчеларите от Деметер. Основната идея на разпоредбите се състои в отглеждане с хуманно отношение и спрямо отделните видовете пчели. Отправна точка и мащаб за всички действия винаги е естественият начин на живот на пчелното семейство.

Размножаването и репродукцията да се извършват чрез процесите на роене
В пространството на пилото (в плодника – бел. ред.), което е централното място за живот на пчелния рояк, всички пити се създават по естествен начин. В допълнение, една част от храната за зимата (най-малко 10%) към наличните запаси, трябва да се състои от мед. Запазването на качеството на меда е приоритет на пчеларите от Деметер. Необходимо е да се направи всичко възможно медът да се постави в предвидените за продажба опаковки, веднага след събиране на реколтата. При обработката му не бива да се надвишава температурата от 35 градуса, която е максималната температура в гнездото на размножаване. Тя е напълно достатъчна, за да улесни изтичането на меда в опаковките и гарантира най-високо качество. Разбъркването на меда е позволено.

Каква е философията на Деметер пчеларството?
Причината за развитие на екологичното пчеларство е инвазията на вароатозата преди повече от тридесет години. По това време, употребата на химично - синтетични медикаменти при пчелните продукти е била основна тема на дискусиите. За някои страни в дискусиите, заразяването на пчелните семейства с вароатоза е било случайно и до него се е стигнало вследствие на липсващи механизми на адаптация на европейските пчели. Други пчелари са на мнение, че нападението от акарите се дължи на цялостно отслабване на пчелните семейства.
Без съмнение, едно животно, което е застрашено от паразит и чието оцеляване може да бъде осигурено само чрез редовна употреба на медикаменти, се счита за болно
От дискусиите по темата стана ясно, че начините на отглеждане в модерното пчеларство се основават на големи въздействия (посегателства) върху естествения начин на живот на пчелните семейства. Отглеждането на пчелите е насочено към максимално голяма реколта от мед. В тази връзка пчелите са изложени на масивни манипулации. Те непрестанно се опитват да възстановят възникналите липси в кошера. Това им коства много сила и енергия и ги стресира. Силата им е необходима за много други жизнени процеси. По този начин с времето пчелите отслабват.
Откакто процесите в селското стопанство станаха много интензивни, палитрата от хранителни източници за пчелите непрестанно се влошава, а по този начин способността на медоносните пчели да поддържат равновесието в кошера чрез собствени сили значително намалява. Днес, намалената жизненост на пчелите се изразява в драматична загуба на цели пчелни семейства. Пчеларството по правилата на Деметер е опит да се стимулира и стабилизира жизнеността на пчелите чрез отглеждане съобразено и насочено единствено към тях. Друга основна цел е пчелите толкова да се стимулират, че да могат чрез собствените си сили да се справят с вароатозата.

Изисквания към пчеларите от Деметер:

- Пчелите изграждат питите единствено със собствен восък (естествен градеж на питата) и могат да се размножават, по естествен начин, който отговаря на тяхната природа (роене);
- Те запазват определена част от собствения им мед като зимен запас и получават само екологична захар допълнена с 10% мед от Деметер. Тези правила градят основата на Деметер – пчеларството;
- Не е позволено изкуствено размножаване и осеменяване, както и поставяне на преградна решетка в кошера;
- Забранено е лечението на вароатоза с химикали;
- Забранено е загряването на меда над 35 градуса;
- Добре е кошерите с пчелните семейства да бъдат разположени в близост до необработени култури, тъй като полетът на пчелите не може да бъде регулиран./fermera.bg

Деметер в действие
8554
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини