През изтеглата седмица средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната като цяло остават близки до нивата от предходния седмичен период. По области, по-чувствителни разнопосочни седмични ценови колебания се отчитат при предлагането на дребно. Търговията на едро с цяло агне се задържа в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг кланично тегло в Кюстендил до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. Само в шест области се наблюдава седмично изменение на цените – леко покачване с между 0,4 и 1,6% (Шумен) обобщават в анализ експерти от МЗХ. Средната цена на едро на цяло агне за страната е 13,06 лв./кг, незначително по-висока спрямо предходния седмичен период (с 0,3%).
В големите търговски вериги (ГТВ) предлагане на цяло агне е регистрирано само в три области - Плевен, Разград и Русе, като и в трите цената се запазва на ниво от 12,99 лв./кг. Средната стойност за страната се покачва незначително на седмична база (с 0,1%), тъй като тази седмица липсва предлагане на продукта в ГТВ в Шумен.
Цените на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) варират от 12,50 лв./кг (Смолян) до 14,50 лв./кг (Русе). Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се наблюдава само в две области – понижение с 1,1% в Монтана и покачване с 0,4% в Хасково. Средно за страната, цената на продукта в ДТО нараства с 0,4% спрямо предходния седмичен период до 13,49 лв./кг.
През изтеклия седмичен период средната цена на едро на цяло агне за страната е с 0,07 лв./кг по-висока от тази в големите търговски вериги и с 0,43 лв./кг по-ниска от тази в по-малките магазини.
Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са с 0,50 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.
Агнешки бут
Предлагането на едро на агнешки бут е в широкия ценови диапазон от 12,50 лв./кг до 16,20 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени в Кърджали, а най-високи - в Русе. Само в Благоевград се наблюдава изменение на цената на седмична база - повишение с 16,3%, което води до покачване на средната стойност за страната с 1,6%, до 13,74 лв./кг.
По области, търговията на едро с агнешки бут в ГТВ е в ценовия интервал от 12,45 лв./кг (Пловдив) до 14,74 лв./кг (София). В четири области се отчита поскъпване на продукта спрямо предходната седмица в рамките на 5,4 – 15,7%, най-значително във Варна. Същевременно, в големите супермаркети в областите Видин, Враца и Монтана агнешкият бут поевтинява с по 11,3%. Така, средната стойност за страната в ГТВ се понижава с 0,4% спрямо предходния седмичен период до 12,63 лв./кг.
В по-малките магазини цените на дребно на агнешки бут продължават да са най-ниски в Бургас – 12,00 лв./кг, а най-високи в Габрово – 14,60 лв./кг. В три области се отчита седмично понижение на цените - с по 0,4% в Монтана и Пловдив и с 0,7% - във Видин. В други три области е налице поскъпване на продукта – по-чувствително във Варна (с 10,9%) и Добрич (с 5,6%) и по-слабо в Шумен – с 1,9%. В резултат, средната стойност за страната се покачва с 0,5% на седмична база, до 13,72 лв./кг.
През наблюдавания седмичен период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,11 лв./кг по-висока от тази в големите търговски вериги и с 0,02 лв./кг - от тази в по-малките магазини.
Средно за страната, цената на продукта в ГТВ е с 0,09 лв./кг по-ниска от тази в ДТО.
Агнешка плешка
През изтеклата седмица търговията на едро с агнешка плешка е на цени от 11,25 лв./кг в Кюстендил до 14,01 лв./кг в Благоевград. Единствено в Благоевград се наблюдава седмично изменение на цената на едро – покачване с 22,9%, което води до нарастване на . средната стойност за страната с 1,3% на седмична база до 12,90 лв./кг.
В големите търговски вериги цените на дребно на агнешка плешка се задържат в границите от 10,90 лв./кг (Пловдив) до 13,99 лв./кг (Стара Загора). В областите Варна, София и Добрич се отчита седмично покачване на стойностите в рамките на 5,6 - 8,3%, докато във Видин, Враца и Монтана цените се понижават с по 7,4%. Средно за страната, цената на агнешка плешка в ГТВ е 12,70 лв./кг, с 1,3% по-ниска спрямо предходния седмичен период.
За поредна седмица цените на дребно на агнешка плешка в по-малките магазини са най-ниски в Бургас (12,00 лв./кг), а най-високи - в Плевен (14,25 лв./кг). В сравнение с предходната седмица, в три области се наблюдава повишение на стойностите с между 0,1 и 2,7% (Варна). Единствено в ДТО в Шумен продуктът поевтинява, с 0,6%. Средната стойност за страната се покачва с 0,2% на седмична база до 13,16 лв./кг.
През периода на наблюдение средната цена на едро на агнешката плешка за страната е с 0,20 лв./кг по-висока от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,26 лв./кг по-ниска от тази в другите търговски обекти.
Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са с 0,46 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.