Французите пият доста вино, консумират мазни храни, а живеят средно 82 години и страдат от болести на сърдечно-съдовата система 2 пъти по-малко, отколкото техните британски съседи. Необичайното дълголетие на нацията се нарича „френски парадокс” и често се обяснява с полезните свойства на червеното вино.
Оказва се обаче, че виното е само една от причините за този парадокс, пише руското електронно издание ZDR. Учени от университета в датския град Орхус са сравнили проби от урината и екскрементите на 15 доброволци, консумиращи различни млечни продукти. Една трета от участниците в експеримента в продължение на 2 седмици редовно похапвала сирене, друга пиела мляко, а останалите консумирали масло. И сиренето, и маслото съдържат много наситени мазнини, които по принцип се смятат за вредни. При доброволците, в чиято диета влизало сиренето, било открито значително количество млечна киселина, която действа благоприятно на стомашните бактерии, подпомага по-доброто храносмилане и усвояването на храната и понижава нивото на холестерина в кръвта. Средностатистическият французин годишно изяжда почти 24 килограма сирене от различни видове.
Подобно изследване бе проведено и през 2012 г., при което стана ясно, че консумацията на сирене „Рокфор” понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.