Начало » Пазари » Животинска продукция
02.05.2015 г.

Сиренето като източник на дълголетие

Разгадаха френския парадокс

Французите пият доста вино, консумират мазни храни, а живеят средно 82 години и страдат от болести на сърдечно-съдовата система 2 пъти по-малко, отколкото техните британски съседи. Необичайното дълголетие на нацията се нарича „френски парадокс” и често се обяснява с полезните свойства на червеното вино.

Оказва се обаче, че виното е само една от причините за този парадокс, пише руското електронно издание ZDR. Учени от университета в датския град Орхус са сравнили проби от урината и екскрементите на 15 доброволци, консумиращи различни млечни продукти. Една трета от участниците в експеримента в продължение на 2 седмици редовно похапвала сирене, друга пиела мляко, а останалите консумирали масло. И сиренето, и маслото съдържат много наситени мазнини, които по принцип се смятат за вредни. При доброволците, в чиято диета влизало сиренето, било открито значително количество млечна киселина, която действа благоприятно на стомашните бактерии, подпомага по-доброто храносмилане и усвояването на храната и понижава нивото на холестерина в кръвта. Средностатистическият французин годишно изяжда почти 24 килограма сирене от различни видове.

Подобно изследване бе проведено и през 2012 г., при което стана ясно, че консумацията на сирене „Рокфор” понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Сиренето като източник на дълголетие
3982
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Март 2023 г. уцели върха в цените на сиренето и кашкавала, но 2024 г. започва със спадове
Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
БАБХ: 12 000 т. имитиращи продукти са произведени, а не консумирани у нас за 2023 г.
Заради изискване за по-висок дял на овче и козе мляко в продуктите
Производителите на сирене в Кипър спират работа от 10 януари
Благодарение на въведените нови преработващи мощности за мляко
В САЩ очакват ръст в производството и износа на сирене
Турски домати и сирене получиха статут за защитено наименование за произход от ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини