Преди дни в радомирското село Долна Диканя официално беше открит новият завод за преработка на зеленчуци на фирма „Елейа“. Инвестицията е в размер на 8 млн. лв., като половината от нея се субсидира по мярката за „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ от програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2007-2013 г.). Компанията е семейна, като в инвестицията участва крупният бизнесмен от Перник Георги Милев. Освен в стопанство за производство на картофи той е инвестирал в петролния бизнес, здравеопазването и др. Фирма „Елейа” е притежание на дъщерята на Милев Ася Милева, която заедно със съпруга си ще управлява едно от най-модерните предприятия за полуфабрикати не само в България, но и на Балканския полуостров. Освен модерната технология за преработка на картофите фабриката разполага със слънчева система за отопление, с пречиствателни съоръжения и модерна анаеробна (разграждане без кислород) система за преработка на биоотпадъците.
Пред Farmer.bg Георги Милев представи част от бъдещите планове на предприемачите.
Г-н Милев, инвестицията в това предприятие беше определена като първата по рода си в радомирския регион от 80-те години насам. Как финансирате проекта?
Фирмата е на дъщеря ми и зет ми, които може би щяха да емигрират като много други млади хора, ако не беше този проект. Идеята се зароди от необходимостта да започнем преработка на собствената продукция. Лично аз като фермер разполагам с около 400 декара земи, върху които отглеждаме основно картофи.
Строителството на фабриката започна преди три години. Идеята беше да преработваме собствена продукция, като постепенно разширим производството. Колкото до финансирането, половината от проекта е европейската субсидия. Останалите 4 млн. лв. са банков заем, който ще обслужваме. При добър пазар очакваме и бърза възвращаемост на средствата.
Какви технологии използвате за съхраняване на зеленчуците?
Не прилагаме замразяване или бланширане на продуктите, каквито са познатите технологии. Използва се специална обработка при плюсови температури до 6 градуса, като зеленчуците се запазват в газова среда.
Това позволява да се запазят витамините в продуктите. Знаете, че вкусовите качества са от изключително значение. Продуктите са нарязани и пакетирани, така че веднага да се използват от домакините.
Възнамерявате ли да сключвате договори за доставка на картофи със земеделски производители от региона?
До този момент фирма „Елейа“ преработваше само собствена земеделска продукция, тъй като ние сме производители основно на картофи. От тази година за първи път ще сключваме договори с фермери от Трънско, Самоковско, Радомирско и други съседни райони. Знаете, че в западна България основните производителни райони са тези плюс Ихтиманско. С изграждането на новата фабрика възнамеряваме да разширим продуктовата гама и освен преработка на картофи да правим и полуфабрикати на моркови, грах, зеле, моркови и други зеленчуци. Затова и в бъдеще смятаме да инвестираме в изцяло ново предприятие за съхранение на картофите.
Значи този проект е изграден с бъдеще. Това означава ли, че ще кандидатствате за еврофинансиране и по новата програма?
На този етап трябва да изплатим тази инвестиция. Възможно е в бъдеще да се мисли за нови проекти. Както казах, възнамеряваме да инвестираме в покупка на земя в близост до предприятието, където да разположим и складовете за съхранение на картофите. Логистиката при изкупуването на зеленчуците е болна тема за всички земеделски производители и е нормално да работим в тази посока.
Как се зароди идеята за използване на енергийни източници от слънцето и преработката на отпадъците?
Идеята е обща и е свързана с цялата философия за едно екологично чисто производство. Фотоволтаиците покриват нуждите на предприятието, което ще повиши енергийната ефективнот и ще намали себестойността на производство. Няма да продаваме ток, защото това не е целта ни.
Интервюто взе: Екатерина Стоилова