Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.04.2015 г.

ЕК предлага повече права за страните в ЕС при решенията им за забрана на ГМО

Законодателство

sxc.hu

Европейската комисия представи резултатите от преразглеждането на процеса за вземане на решения за одобрение или забрана на генетично променените продукти (ГМО) при използването им за храна на хората или фураж за животните, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Преразглеждането бе следствие от Политическите насоки, представени пред Европейския парламент през юли 2014 г., на чиято база бе избрана ЕК. То потвърди необходимостта от промени, които да отразяват обществените възгледи и да предоставят по-големи възможности на националните правителства да одобряват или забраняват използването на разрешените в ЕС генетично променени храни и фуражи, посочват от ЕК.

Съобразявайки се с получените резултати, ЕК предлага поправки в законодателството, които да предоставят на държавите-членки на ЕС повече свобода да забраняват или разрешават използването на тяхна територия на лицензираните в ЕС ГМО за консумация от хората или животните. Според комисията предложенията ще осигурят по-голяма гъвкавост по отношение на ГМО. От ЕК смятат, че те представляват силен сигнал към гражданите на ЕС, че Европа взема предвид техните опасения, които се различават значително в отделните страни.

Целта на предложенията е постигането на точния баланс между запазването на системата на ЕС за издаване на разрешителни и свободата на отделните държави-членки да вземат решение за използването на ГМО на тяхната територия. Тъй като запазването на общата система за управление на риска е решаващо за гарантирането на еднакво ниво на защита в целия ЕС, настоящата система на разрешителни, базирана на научни проверки и правила за обозначаване, които гарантират избора на потребителя, няма да бъде променяна. Промяната е в това, че след като на генетично променен продукт бъде издадено разрешение за използването му за храна на хората или фураж за животните, държавите-членки имат възможността да решат дали да се придържат към решението на ЕС или да забранят използването му в националната хранителна верига. Те ще трябва да го направят, без приетите от тях мерки да противоречат на законодателството на ЕС (което включва принципите на вътрешния пазар) и на приетите от организацията международни ангажименти като тези към Световната търговска организация.

Отказът от използването на генетично променен продукт на определена национална територия трябва да има правни основания, различни от приетите на ниво ЕС, т. е. да бъде посочен обоснован риск за здравето на хората и животните или за околната среда.

Новото предложение отразява и допълва правата, които държавите-членки вече имат по отношение на отглеждането на ГМО, залегнали в Директива 412/2015, която влезе в сила по-рано този месец въз основа на скорошно споразумение между ЕП и Съвета на ЕС. Вследствие на това ЕС ще разполага със съвместима система от правила за одобрение на отглеждането на ГМО за храна на хората и фураж на животните, предоставяйки възможност опасенията на отделните държави-членки да бъдат вземани под внимание.

 „С удоволствие представям един от най-важните ангажименти, поети от тази комисия – преразглеждането на законодателството за процеса на вземане на решения по отношение на ГМО. Комисията се вслуша в опасенията на мнозина граждани на ЕС, отразени в позициите, които представиха техните национални правителства. След като бъдат приети, днешните решения ще предоставят на държавите-членки  по-голяма власт по отношение на използването на одобрените в ЕС ГМО в храните на хората и животните на съответната национална територия”, заяви европейският комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андрюкайтис.

Законодателното предложение ще бъде изпратено на ЕП и Съвета на ЕС, поемайки по обичайния ред на утвърждаване като част от законодателството на ЕС.

ЕК предлага повече права за страните в ЕС при решенията им за забрана на ГМО
2916
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Линкове за презентациите
БАН представи новите геномни техники за земеделски производители
Информационен ден за новите геномни техники за земеделски производители
Няма да има задължително етикетиране на ниво потребител
Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите
Обсъжданията по бъдещия еврорегламент продължават
България и Германия „се въздържат” за новите геномни техники
Предстоящо
Обществеността се вдига срещу проекторегламента на ЕК за новите ГМО
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини