Начало » Новини » Света
03.04.2015 г.

Момчил Неков: Няма да подкрепя споразумението със САЩ, ако застрашава българското земеделие

Географските означения могат да дадат тласък на земеделските производители, като ги направят по-конкурентноспособни

Няма да подкрепя ТПТИ, ако застрашава земеделието ни. Това каза евродепутатът, член на Групата на социалисти и демократи в ЕП Момчил Неков на организираната от него конференция на тема „Възможности и предизвикателства пред европейското земеделие в рамките на преговорите по ТПТИ“, проведена днес в „Дома на Европа“ в София.

„Мога да ви уверя е, че всички евродепутати от Комисията по земеделие и развитие на селските райони сме против компромис, който би довел до занижаването на стандартите в сектора в преговорите по ТПТИ“, заяви Неков.

„Фокусът на ТПТИ е конкуренцията, а в Общата селскостопанска политика на ЕС се залага на подкрепа за малките и средни предприятия и биопроизводството“, коментира Заместник-председателят на комисията по земеделието и храните към Народното събрание проф. д-р Светла Бъчварова.

Най-младият евросоциалист заяви, че ще настоява признаване на европейските стандарти от САЩ в сегашния им вид, а не обратното. „Имаме подкрепа дори от американски организации и граждански сдружения, които искат европейските стандарти да навлязат в страната им, тъй като Европа е доайен в това отношение", каза Неков.

Според него географските указания, на които досега не се набляга, са работещ инструмент за защита на продукцията, активно използван от останалите страни членки на Европейския съюз: „Това е решение, което може да подпомогне както малкия, така и средния български производител. Този инструмент дава възможност за налагането на български продукти както на европейския, така и на световния пазар. ЗНП (Защитени названия за произход) и ЗГУ (Защитени географски указания) могат да дадат тласък на земеделските производители, като ги направят по-разпознаваеми, което ще увеличи тяхната конкурентноспособност. Приоритет е да защитим българските продукти не само в Европа, но и на световния пазар“, категоричен бе евродепутатът.

Неков заяви, че ще отнеме време българското земеделие да догони европейското, а използването на ЗГУ и ЗНП е начин, който би подпомогнал бранша в тази насока. „България е членка на ЕС от 2007 година, а към днешна дата има регистрирани 5 продукта със защитени географски означения (Розово масло, Горнооряховски суджук, Роле „Трапезица“, Филе „Елена“ и Панагюрска Луканка), а Хърватия, която е член от 2014 г., подготвя документите за регистрацията на над 10 такива“, допълни той.

Държавният експерт в дирекция „Правна“ към Българското патентно ведомство Антония Якмаджиева също представи правната рамка и процеса по регистрация на географските означения.

„Едно от предизвикателствата пред Европейския съюз в преговорния процес в глава „Безопасност на храните“ е предотвратяването на засилен внос на ГМО продукти и суровини в Европа. В САЩ принципът е „Използвай, до доказване на зловредност“, а в Европа водеща е максимата „Не използвай, докато няма доказателства, че не са зловредни за здравето на човека“. Еврокомисарят по международна търговия Сесилия Малмстрьом ни увери, че ако в сектора има прекалено много пречки, той ще отпадне от споразумението ТПТИ“, сподели евродепутатът.

Мнението бе подкрепено и от изпълнителния директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Светла Чамова, която заяви, че ако бъде ратифицирано споразумението ТПТИ, Европа може да загуби позиции на пазара. „Говеждото в Европа е неконкурентно спрямо това от Щатите. Те използват стимулатори за растежа, а в Европа това е абсолютно забранено. ГМО прави амерканското животновъдство по-силно от европейското“, каза тя.

„В САЩ месните продукти се обработват с химически вещества. ЕС позволява да се ползва само гореща вода за антимикробиологичната обработка на пилешкото“, припомни от своя страна доц. Диляна Митова от Института по аграрна икономика.

Презентациите на панелистите бяха последвани от дебат по темата, като понижаването на европейските стандарти в земеделската продукция и опасността от навлизане на ГМО на европейския пазар предизвикаха най-голям интерес сред публиката, сред които присъстваха представители на земеделските браншови организации у нас.

Евродепутатът съобщи пред гостите, че това е първият от серия дебати по темата ТПТИ, които той ще инициира и призова гражданите свободно да адресират въпросите по темата към него.

Момчил Неков: Няма да подкрепя споразумението със САЩ, ако застрашава българското земеделие
6433
 

Последни материали
Виж
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Свързани материали
Виж
Евродепутатът Момчил Неков коментира доклада за ТПТИ
Германия и Франция може да инвестират в български ферми заради споразумението на ЕС със САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини