Инвестиционни проекти за отглеждане на нетрадиционни култури като например гъбите "шийтаке" няма да бъдат субсидирани по новата програма за селските райони, тъй като целта е да се насърчават икономически важни за страната земеделски култури, които носят голяма принадена стойност. Това съобщиха от агроведомството по повод писмо на млади фермери, свързано с условията за кандидатстване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ на новата програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. В наредбата за прилагане на тази подмярка изрично е записано, че ще се финансира оборудване за модернизация само за стопанства, които отглеждат култивирани гъби „печурки” и „кладница”. Всички останали видове не подлежат на подпомагане. Според наредбата стандартният производствен обем, който дадено стопанство трябва да има, за да получи субсидиране, е 51 лв. от квадратен метър печурки и 23 лева от квадратен метър с гъби „кладница”.
Преди дни представители на Националното обединение на младите фермери в България (НОМФБ) изпрати официално писмо до земеделския министър Десислава Танева, с което настоя да има насърчения и за отглеждането на "шийтаке" и други по-нетрадиционни гъби, чието търсене в Европа е голямо и има перспектива за техния износ.
Нееднократно е заявявано, че политиката на министерството е с предимство да се насърчават инвестиции в производство на зеленчуци, протеинови и друг вид култури, животновъдство и др. и това е залегнало в наредбата.
Младите фермери обаче се мотивират с проучвания, според които в Европа има свръхпроизводство на печурка, в резултат на което цената непрекъснато пада!
„В България пък производството на кладница доби сериозна популярност и то задвижвано повече от подпомагането по ПРСР 2007-2013 г., отколкото на пазарен принцип. Така създадените стопанства с кладница страдат от липсата на пазари. В тази връзка производството на нови видове гъби добива все по-голяма популярност, особено гъбата „шийтаке“, която е ценена и като кулинарен деликатес, и като храна и хранителна добавка, предпазваща от различни заболявания (включително онкологични)”, се посочва в писмото на фермерите.