Начало » Новини » Страната
18.03.2015 г.

Днес и утре се очакват повишения на речните нива в по-голямата част от страната

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес в Североизточна България и крайните югоизточни райони се очакват валежи с количества от 1-5 л/кв.м. - в североизточната част от дъжд и сняг, а в югоизточните райони от дъжд. В югозападните райони ще превалява дъжд, примесен със сняг, в планините валежите ще са от сняг - от 2-3 л/кв.м до 5-10 л/кв.м посочват още от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Утре ще превалява в Западна и Централна България. Почти без валежи ще остане в източните райони. Количествата в по-голямата част от страната ще са от 3-5 л/кв.м, в Предбалкана и Рило-Родопската област от  5-10 л/кв.м, в отделни райони до към 15 л/кв.м.  В петък валежите ще обхванат и Източна България, но в западните райони ще спрат. Очаквани количества:  в Централна България - 1-3 л/кв.м, в Източна  България - 3-10 л/кв.м.

 Водните количества в реките в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

 В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре се очакват повишения на речните нива в по – голямата част от страната в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, частичното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им.

 Дунавски басейн - повишения от частично снеготопене в горните течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста и нейните притоци, р. Искър – средно и долно течение, р.Вит – средно и долно течение, р.Осъм – средно и долно течение, р. Янтра – долно течение, р. Русенски Лом – средно и долно течение.

 Черноморски басейн: повишение от частично снеготопене и валежи от дъжд и сняг в горните течения на реките Камчия и Айтоска, както и повишение на нивата на южночерноморските реки.

 Източнобеломорски басейн – повишение на водните нива от частично снеготопене и прогнозирани валежи:

• река Тунджа – в горно и средно течение в резултат на частично снеготопене;

• река Марица – в целия водосбор на реката са възможни повишения в резултат на очаквано снеготопене. По-голямо внимание на долните течения на реките – р. Въча, р. Стара Костенска, р. Крива, р. Яденица, р. Стара Пещерска, р. Първенецка, р. Сазлийка; цялото течение на р. Чепеларска; горните течения на реките - р. Черкезица, р. Мечка, р. Каялийска, р. Банска, р. Хасковска, р. Величка;

• река Арда – в горно и средно течение в резултат на частично снеготопене. По – голямо внимание на притоците й: р. Узундере, р. Малка Арда, р. Давидовска, р. Чамдере, р. Върбица;

• река Бяла - повишение на водните нива в горната част на водосбора от частично снеготопене.

 

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

 - Нивото на река Сазлийка при гр. Гълъбово се понижава, но ще остане над жълтия праг на предупреждение до ранните часове на 21-ви март.

- Нивото на река Марица при гр. Пловдив се очаква в днешния ден да се повиши и да премине над жълтия праг след което да започне да се понижава и в късните часове на днешния ден да падне под него.

- Нивото на река Марица при гр. Свиленград е под оранжевия праг (риск за тревога) за предупреждение, като плавно се понижава и се очаква днес да падне под жълтия праг за предупреждение.

- Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол е под оранжевия праг (риск за тревога) и плавно ще продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг.

- Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, но ще остане над оранжевия праг (риск за тревога).

 Река Арда

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда, нивата във водосбора на реката ще останат под праговете за предупреждение.

 Западнобеломорски басейн:

 В резултат на частично снеготопене и прогнозирани валежи ще се повишат нивата на реките във водосбора на река Струма и на реките в средната и долна част на водосбора на река Места.

 Повишено внимание за водосборите на реките Марица и Арда.

 Възможни са локални наводнения.

 В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Днес и утре се очакват повишения на речните нива в по-голямата част от страната
3957
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Правителството прие Плановете за управление на риска от наводнения в четири района за 2022-2027 г.
Подготвяни от МОСВ за периода 2021-2027 година
Фермери искат включване в консултации по актуализация на плановете за риска от наводнения
Партньорства
Черпим опит от Гърция как се преодоляват последиците от наводненията
От късния следобед днес
Министерството на външните работи предупреждава за опасно време в Гърция
Фьонът в България
Връзката между „дяволските ветрове“ и адските жеги през лятото
Ще бъдат обезщетявани животновъди и производители на зърно и памук
Войчеховски обеща помощи за фермерите в наводнените райони в Гърция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини