След известно намаление през предходната година, през 2014 г. производството на птиче месо в страната бележи ръст, за което допринасят основно по-ниските разходи за фураж и стабилното търсене. Това се посочва в анализ на пазара на отдел „Агростатистика” на МЗХ. Потреблението на пилешко месо е стимулирано от някои негови сравнителни предимства спрямо останалите видове месо, като по-достъпните цени и диетичните му качества.
Допълнителен фактор за развитие на птицевъдството в страната е и стартиралата в края на 2012 г. схема на държавна помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците (както за угояване, така и за яйценосно направление) за период от пет години. През 2014 г. по тази схема са предоставени общо 24,8 млн. лева на 281 бенефициенти.
По предварителни данни на отдел „Агростатистика” на МЗХ, през 2014 г. производството на птиче месо и субпродукти в кланиците е в размер на 97 925 тона кланично тегло – с 3,6% повече спрямо предходната година. Наблюдава се увеличение както на общия брой заклани птици (с 1,9%), така и на средното им живо тегло.
Около 73% от общия промишлен добив на птиче месо и субпродукти за периода е от пилета бройлери. При 1% повече заклани бройлери и малко по-високо средно живо тегло (2,11 кг спрямо 2,08 кг за 2013 г.), добивът на месо и субпродукти от пилета бройлери в кланиците нараства с 3,4% на годишна база, до 71 524 тона кланично тегло.
Промишленото производство на месо и субпродукти от патици (отглеждани основно за угояване и получаване на втлъстен черен дроб) бележи ръст от 5,2% в сравнение с 2013 г., до 22 048 тона кланично тегло (Таблица 1). Отчита се нарастване на броя на реализираните в кланиците патици с 5,5%, при незначително по-ниско средно живо тегло.
В рамките на 2014 г. в кланиците са добити 2 962 тона втлъстен черен дроб от патици, което е с около 6% над нивото от предходната година.
През 2014 г. продължава наблюдаваната през последните няколко години тенденция на намаление на дребните стопанства, отглеждащи до 99 птици, които по принцип не са пазарно ориентирани. Тези стопанства са най-сериозно засегнати от постепенното намаление и влошаване на възрастовата структура на населението в селските райони. В резултат от това, през 2014 г., по експертна оценка, общият добив на птиче месо директно в стопанствата е малко под нивото от предходната година, като възлиза на около 3,5 хил. тона.
Така, общото производство на птиче месо за 2014 г. се оценява на около 101,5 хил. тона. Прогнозира се през 2015 г. производството да се стабилизира около или дори малко над това ниво, благоприятствано от сравнително ниските цени на фуражните култури за втора поредна пазарна година и силното търсене както на вътрешния, така и на международните пазари.