Породата Шлезвиг-Холщайн е с най-голям среден размер на стадата в западния регион на Германия. В същото време производството на мляко в тези ферми се е увеличило в периода 2000- 2013 от 2,4 милиона тона до 2,8 милиона тона. От 2006 г. до момента, производството се е нараснало с 16,2%, което е второто по ръст увеличение на млекодобива в Германия (21.8% Долна Саксония). През последните 14 години млечното стадо в оборите на Шлезвиг-Холщайн. има увеличение от около 40 000 животни. Така, че в 2014 г. вече има 395 хиляди крави.
Според LWK животновъдите, отглеждащи породата Шлезвиг-Холщайн, са намалели от 7552 през 1999 г. на 4084 през 2014. Така за последните десет години животновъдите средно годишно са намалявали с 3,1%.Ако тази тенденция се запази, то до 2025 г. ще има 2 900 млечни ферми в Шлезвиг-Холщайн.
Броят на млечните крави в стопанство се увеличава от средно 56,6 животни / в експлоатация през 2000 г. до 86,5 днес. Това е най-високата средна бройка крави във ферма в бившите западногермански провинции.
Средна млечност на крава - през 2013 средната млечност от всички крави за мляко е 7 031 кг млечност на година. Преди 14 години тази цифра е била 6209 кг мляко годишно.
Повече от една трета от стопанствата с над 100 млечни крави днес 4084 от фермите, или 35,9% притежават повече от 100 млечни крави в стадата си. Това представлява 58,7% от отглежданите животни. Според LWK Шлезвиг-Холщайн кравите са разделени между фирмите, както следва:
- до 50 крави в 816 дружества (20% от предприятията, 7.8% от млечните крави)
- между 50 и 100 крави в 1801 предприятия (44.1 на предприятия, 33,5% от кравите)
- между 100-199 крави в 1234 предприятия (30.2 на предприятия, 41,8% от кравите)
- 200-499 крави в 219 дружества (5,4% от стопанствата, 14,8% от кравите)
- над 500 крави в 14 ферми (0,3% от стопанствата, 2,1% от кравите)
Организацията излиза на преден план
Млечната промишленост в Шлезвиг-Холщайн се е променила през последните години- последователен растеж на стадата, повишени изискванията към мениджърите с увеличаване на размера на земеделските стопанства. Организацията на работата и ръководство все повече са във фокуса на работата , за да се гарантира производителността. Нестабилни пазари и разходи за изхранване усложняват управлението на семейните ферми, а също и намаляване на маржовете в нарастващите разходи.
Статистика за говедовъдството на Шлезвиг-Холщайн.
Провинция Шлезвиг-Холщайн се намира в Северозападна Германия, граничи с Дания и една от най-развитите по отношение на млекопроизводството провинции. Разположена е на площ от 15 799 кв.км и с население от 2 834хил.души. Столица е град Кил.
Порода Холщайн
226 418 крави под контрол на млякото (A + B крави).
92 223 крави в родословната книга отглеждани в 745 фирми.
Капацитет: средно от крава за година - 9129 кг мляко, 4,03% мазнини, 368 килограм мазнини, 3,37% протеин, 308 кг на протеин.
Порода - Червеношарена
27067 крави в родословната книга.
Капацитет: средно от крава 8367 кг мляко, 4,18% мазнини 350 кг на мазнини, 3,42% протеин, 286 кг на протеин.
Порода-Немско червено говедо / Angler 7740 крави в родословната книга; Капацитет: 8369 кг мляко, 4,72% мазнини с 395 кг на мазнини, 3,60% протеин, 301 килограма на протеин
Порода |
Бици |
Крави |
общо |
в% |
---|---|---|---|---|
Порода-месодайни общо |
117 |
1658 |
1775 |
100 |
Ангус |
13 |
376 |
389 |
22 |
Aubrac |
5 |
89 |
94 |
5 |
Блонда китен |
7 |
57 |
64 |
4 |
Брама |
1 |
4 |
5 |
1 |
Шароле |
10 |
83 |
93 |
5 |
Симентал |
7 |
71 |
78 |
4 |
Херефорд |
5 |
45 |
50 |
3 |
Лимузин |
13 |
400 |
413 |
23 |
Салерс |
4 |
39 |
43 |
2 |
Късорого |
10 |
119 |
129 |
7 |
Wagyu |
1 |
21 |
22 |
1 |
Данните са от септември 2014
Уважаеми фермери, Националният съюз на говедовъдите в България е съюз, в който членуват малки, големи и средни ферми. С този материал не искаме да обидим,подценим или омаловажим значението на малките ферми. Точно обратното, искаме да покажем какви са тенденциите в Европа по отношение големината на стадата. Всъщност това ни казаха и нашите анализатори. Какво ще се случи до 2020 г - уедряване на стадата,много труд от фамилията, повишаване на средната млечност. С публикацията искаме още отсега да „бием” камбаната, че трябва да се помогнат малките стопанства, които явно най-тежко ще понесат кризата в млечния сектор.
Михаил Михайлов, изпълнителен директор на НСГБ