Начало » Новини » Страната
14.03.2015 г.

Евросъюзът доставя забранени храни в Русия през Швейцария

Практика

Farmer.bg

Държавите от Европейския съюз, които са в списъка за забрана за внос на хранителни стоки, обявена от Русия през август 2014 г., използват Швейцария за доставката на свои продукти в Русия, смятат специалисти от руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор), цитирани от руското електронно издание LifeNews. Заместник-директорът на ведомството Алексей Алексеенко смята, че в такава схема участват фирми от Италия, Германия, Франция и балканските държави. „Започнахме да получаваме много лук и домати, които досега никога не са били доставяни в подобни количества. Трябва да се уверим, че тези продукти са отгледани в Швейцария. С подобни методи държавите в ЕС се опитват да доставят главно свинско, а то може да се окаже с неизвестен произход и да увеличи риска за здравето на нашите жители”, каза Алексеенко.

В тази връзка Россельхознадзор е предложила на швейцарските си колеги да бъде създадена съвместна система за проследяване на производството и доставките на хранителни стоки. Тя би позволила да се определи точно, че именно швейцарски селскостопански продукти попадат на рафтовете в руските магазини. „Тази електронна система трябва да действа в реално време. Благодарение на нейното действие ще виждаме как се извършва сертифицирането на продуктите. Към нея ще бъдат включени ветеринарните служби и националната служба за карантина и защита на растенията”, изтъкна заместник-директорът на Россельхознадзор. „По този начин ще бъдем в състояние да елиминираме подмяната на швейцарските хранителни стоки с продукти от трети страни. Системата трябва да действа на цялата територия на Евразийската икономическа общност”, добави той.

По данни на специалисти от Россельхознадзор в последно време на руския пазар са започнали да се появяват все повече продукти без сертификати. „Много украински ферми при производството на мляко са изтегляли от него млечната мазнина и са добавяли палмово масло. Такъв подход е свързан с икономическите интереси на мощни мошенически групировки, които се опитват да проникнат на нашия пазар. Системата за електронно сертифициране ще даде възможност да се наблюдава безопасността на цялата продукция, която попада на нашата маса”, обясни Алексеенко.

От Россельхознадзор не за първи път обръщат внимание на случаи на реекспорт на хранителни стоки от държави, включени в списъка на санкционираните от Русия. В края на януари 2015 г. на граничен пункт в Тверска област служители на ведомството откриха в два тежкотоварни автомобила 40 тона масло, транспортирано от Латвия в Казахстан и произведено в Австралия според съпровождащите документи.

Евросъюзът доставя забранени храни в Русия през Швейцария
4399
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини