Начало » Новини » Интервю
13.03.2015 г.

Предлагаме трайни решения срещу болестите, предизвикани от природните условия

Боряна Боянова, специалист по маркетинга за продуктите за растителна защита в „ДюПон България” (DuPont)

DuPont

Световната компания за растителна защита DuPont работи на българския пазар повече от 20 години. От 2008 г. „ДюПон България” има постоянно представителство. Компанията се представя традиционно и на изложението за селскостопанска техника БАТА АГРА. На приключилото пролетно издание на БАТА в Стара Загора експертите представиха най-новите продукти, приложими в българските условия.

Пред Farmer.bg специалистът по маркетинга за продуктите за растителна защита в „ДюПон България”  Боряна Боянова обясни специфичните условия за борба, които фермерите могат да приложат тази година.

 

Г-жо Боянова, след дъждовната 2014 г. и снежната зима притесненията на фермерите се засилват. Какви са очакванията ви за тазгодишната кампания?

-           На този етап е трудно да се правят каквито и да е прогнози. Знаем, че от една страна много фермери не успяха да засеят навреме, което драстично повлия върху размера на площите, засети с пшеница, а от друга тежките климатични условия тази зима най-вероятно ще доведат до разораване на още площи и презасяването им с пролетни култури.

-           Информацията, която колегите ни пращат от цялата страна, показва, че в отделните райони на страната ситуацията е коренно различна. Голяма част от терените все още остават под вода, на много места има силно заплевеляване, което потиска пшеницата и ечемика. Има и земеделци, които вече са успели да изведат първото хербицидно пръскане. За момента няма такова силно проявление на болести по житните култури, както беше в началото на 2014, но имайки предвид климатичните условия и тази година се очаква да бъде фунгицидна.

Какви са продуктовите предложения на компанията за тази година?

-           Ако трябва да обобщя, миналата година беше истинско предизвикателство както за земеделските производители, така и за фирмите, работещи в сферата на земеделието. Високият инфекциозен фон постави на изпитание качествата на предлаганите фунгициди, но мога да кажа, че ние постигнахме изключително добри резултати от прилагането на новия фунгицид, който предложихме на пазара „Кредо” и успяхме да оправдаем очакванията на земеделците.

-           Тази година предлагаме „Кредо“ в пакет с „Гранстар Супер” – нашият добре познат и вече наложил се хербицид. Така  даваме на нашите клиенти  цялостно  решение за техните житни посеви , зад което стои гаранцията на добре позната и уважавана международна компания, както и професионалната и компетентна подкрепа на търговските ни представители и консултанти. Всичко това е от съществено значение за земеделските производители според нас.

Може ли да кажете точно какви са свойствата на този препарат?

-           „Гранстар Супер” се ползва срещу над 70 вида от най-разпространените широколистни плевели при житните култури и е вече много добре познат на нашите земеделци. Той е 100% селективен за културата без значение от фазата на приложение, а в същото време гарантира отличен контрол. Това е и причината толкова бързо да се наложи на пазара. Съдържа трибенурон и тифенсулфурон – две от най-добрите хербицидни активни вещества на ДюПон, доказали се в практиката.

-           „Кредо” е най-новият фунгицид от химичната група на стробилурините, първият от серията „Висша класа фунгициди“ на ДюПон, които предстоят в портфолиото на фирмата. „Кредо“ е комбинация съдържаща в себе си стробилурин от най-ново поколение. От своя страна той е единственият с напълно системно действие, което е гаранция за защита освен на третираната повърхност, така и на новия прираст на културата. За първи път го предложихме на пазара през миналата година. Бих казала, че „Кредо” е еталон в борбата срещу септория. Миналата година успя да покаже изключително добри резултати и срещу останалите икономически значими болести при пшеницата, въпреки тежките условия. 2014-а година беше запомняща се и с масовото нападение от жълта ръжда, която за последните 10 години беше позабравена от фермерите.  Кредо показа,  че e един от малкото фунгициди, които се представиха отлично срещу жълтата ръжда.

-           Това, което отличава Кредо като продукт, е доказателство за качествата му е отличното представяне при  ечемика срещу мрежести петна. Това се видя както на полето, така и в резултатите от опитите, които провеждаме традиционно със съдействието на Аграрния университет  в Пловдив. Едно третиране при ечемик беше достатъчно, за да гарантира на земеделските производители чисти полета.

Какви други нови препарати са препоръчителни за българските условия, ако и тази година се окаже влажна?

-           За да бъдат пшеницата и ечемикът предпазени и да се постигнат високи добиви борбата с болестите, трябва да започне още в началните фази от развитието на културите.

-           През 2015 ще предложим един нов фунгицид на пазара – Талиус. Благодарение на действието на активното си вещество той е еталон в борбата с брашнестата мана и гарантира отлична защита при чувствителни сортове и гъсто засети посеви.

-           Освен срещу брашнеста мана, където проявява силно действие и при вече настъпила зараза, силата на „Талиус“ е в в неговото предпазно действие  за недопускане възникването на инфекция, когато проявява стопиращо действие спрямо патогена. Това действие се обуславя от силно изразената газова фаза на активното вещество.

Може ли да насочите фермерите към препарати за борба с вредителите по културите?

-           При царевицата Инсектицидът „Кораген” е ново отлично предложение в борбата с царевичния стъблен пробивач  и нощенките. До преди две години се смяташе, че този неприятел не е икономически важен в България, но миналата година бяха направени редица проучвания, които опровергаха това мнение. Ние изведохме опити, резултатите от които показаха, че особено в северна България тези неприятели се срещат все по-често и щетите причинени на културата могат да доведат до сериозно намаление на добивите и понижаване на качеството на зърното. Причината да стартираме този проект е, че тези неприятели се срещат все по-често в съседни държави като Сърбия и Румъния и както проведените съвместно с наши клиенти опити доказаха, че вече се срещат и у нас.  

Какви са пораженията от този вредител?

-           Царевичния стъблен пробивач нанася най-големи вреди при вгризването си в стъблата и кочаните, като повредените растения се нападат от фузариум и други болести. Ларвата на неприятеля се храни с почти всички части на растението (листа, свила, стъбло, кочан), но най-сериозни повреди нанася по стъблата, прегризвайки в тях тунели, които в последствие водят до пречупване на растенията.  Неприятелите от една страна могат значително да намалят добива, а и развитието на микотоксини да направят невъзможна продажбата на продукцията. Контролирането на царевичния стъблопробивач значително намалява риска от развитие на микотоксини .

Кораген 20 СК e отлично модерно средство за борба срещу царевичния стъблопробивач и нощенките, като осигурява висока ефикасност при ниска доза на употреба, притежава дълъг период на защита, бързо спира храненето на вредителите, спомага за увеличаване на качеството и количеството на зърното и е без негативно действие върху полезните видове. За да можем точно да определим икономическия праг на вредност, както и правилния момент на третиране, през 2014 година стартирахме проект свързан със поставянето на феромонови уловки в различни региони в страната съвместно с наши клиенти и Аграрния университет в Пловдив.

Как процедирахте с разполагането на тези феромонови уловки?

-           Свързахме се с наши ключови клиенти, които изявиха желание да се включат в този проект. Местата, на които поставихме уловките, бяха избрани на база впечатленията на земеделците и нашите колеги от предходната година. През тази година планираме да разширим проекта и да поставим такива уловки във всички ключови региони в страната.

Какви други продукти предлагате тази година?

-           ДюПон се стреми да предлага на земеделските производители нови продукти и решения, които от една страна да отговарят на техните нужди и от друга да са съвместими с програмите за интегрирана растителна защита. Такъв продукт е нашият инсектицид при рапица – „Авант“. „Авант“ е инсектицид с нов начин на действие, който дава дълготрайна защита от бутонизация и по време на цъфтеж с едно третиране  – до 14 дни, спестява разходи за повторно пръскане, спестява време и гарантира развитието на повече и с по-голяма маса шушулки и води до увеличаване на добива;

-           При царевицата Принципал Плюс е нашият топ хербицид, все повече търсен, поради безкомпромисния си контрол спрямо всички икономически важни житни и широколистни плевели.

-           Предлагаме и сериозен набор от продукти при зеленчуковите култури – добре познати на зеленчукопроизводителите. Смея да твърдя, че инсектицидите на ДюПон, класически имена като Видейт, Ланат, както и по новите, като Алтакор, са без конкуренция в зеленчукопроизводството.

-           Ние се стремим да предлагаме и нещо повече на своите клиенти – доверие, професионална техническа подготовка и обективност – качества, които отличават и правят фирма ДюПон разпознаваема  и предпочитана от земеделските производители.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова   

Предлагаме трайни решения срещу болестите, предизвикани от природните условия
15367
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Inatreq Active™ от Corteva Agriscience™ получава одобрение от ЕС
В годината на царевицата хибридите на Пионер се представят отлично на опитното поле край софийското с. Равно поле
Валентин Реджев, търговски представител за Ютоизточна България
Висшият пилотаж на „ДюПон “ и „Дау Aгросайансис“ от тази година е с общо представяне към фермерите
Открити дни в Славяново
„ДюПон“ – око да види, ръка да пипне
Демонстрацията в реални условия на цялостните технологии при пшеница и царевица
От края на май Дюпон ще проведе открити дни в цялата страна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини