Начало » Новини » Коментари
12.03.2015 г.

Наредбата за инвестиции в земеделски стопанства ще бъде приета на 16 март

Последен вариант

Farmer.bg

В понеделник 16 март Комитетът по наблюдение (мониторинговият комитет) на програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. се събира за окончателно обсъждане на наредбата, която ще регламентира реда за кандидатстване по мярка 4,1 за инвестиции в земеделски стопанства. Неотдавна земеделският министър Десислава Танева обеща бързо приемане на норматива, за да може още в края на март да започне приемът на проекти. Под въздействието на бизнеса и независими експерти администрацията е направила съществени промени в първия вариант на наредбата. На 9 март администрацията е представила нов проект, по който ще се дискутира на 16-и, затова и в понеделник се очаква сравнително бързо да се стигне до консенсус по важните теми, посочи Емил Дърев, член на управителния съвет на Асоциацията на консултантите по европейски програми.

Въпреки предложението на консултантите при първия прием през март да отпаднат колективните инвестиции, защото бюджетът от 300 млн. лв. е недостатъчен за всички кандидати, текстовете за тези инвестиции са останали в наредбата.

Ако бизнесът все пак реши колективните инвестиции да останат, предложението на консултантите е максималният таван на субсидиите по техните проекти за бъде 1,5 млн. евро (3 млн. лв.). В сегашния вариант таванът за фермерските групи и организации е 4 и 5 млн. евро (съответно 8 и 10 млн. лв.) в зависимост от броя на участниците в тях. Консултантите предлагат този таван да се изравни с тавана на индивидуалните проекти, за да не се изчерпи бюджетът прекалено бързо.

В последния вариант на наредбата администрацията е оставила и преференцията за младите фермери, чиито проекти ще получават повече бонус точки, за да ги стимулират при покупката на техника или за засаждане на нови градини.

По време на изложението БАТА АГРО, което се проведе миналата седмица, министърът на земеделието Десислава Танева обясни, че по настояване на Брюксел бонус точките за младите фермери трябва да отпаднат.

Това обаче не е изпълнено и в новия проект е записано, че „бонус точки ще получават проекти на млади земеделски стопани на възраст от 18 до 40 ненавършени години към датата на подаване на заявлението, които са били одобрявани за подпомагане по мерките 112 и 141 от старата програма за селски райони, но не са получавали подкрепа по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ и под мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“.

Бонус точки ще се дават още за тютюнопроизводители, които се ориентират към друг вид производства, за инвестиции в секторите „плодове и зеленчуци”, „животновъдство”, и „етерично - маслени и медицински култури”, а също за производство на биологични суровини и продукти, включително проекти с инвестиции предприети от земеделски стопанства с биологично производство или в преход към биологично производство с поети многогодишни ангажименти  за такова по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. и ПРСР 2014-2020 г.

Повече точки ще има и за проекти с инвестиции за постигане изискванията на стандартите на Общността или свързани с опазване на околната среда, за проекти, изпълнявани в Северозападна България или в райони с природни и други специфични ограничения.

Повече точки ще има при инвестиции за повишаване на енергийната ефективност в стопанствата, водещи до намаляване на емисиите. Консултантите предлагат да се изредят конкретните дейности, за да не спекулира при одобрението на проектите.

При инвестиции в иновации също ще се дават повече точки. Фермерите с иновативни проекти обаче няма да получават 60% субсидия за тези проекти. Подобно на останалите кандидати те ще разчитат на 50 % субсидия, гласят още текстовете на наредбата.

Наредбата за инвестиции в земеделски стопанства ще бъде приета на 16 март
14333
 

Последни материали
Виж
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Свързани материали
Виж
Контрол
Богданов: „Ел Би Булгарикум“ работи със 100 процента българско мляко
Общ бюджет: 1 000 000 000 BGN
Информация за прилагане на „Помощ за инвестиции в земеделски стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък”
Самоучастието в инвестицията ще е 35%, а досега беше 50%
До 2029 г. България ще прилага държавна помощ под формата на преотстъпен корпоративен данък
До 15 януари за стопанства в общините Тервел и Крушари
Добруджанска МИГ започва прием по подмярката за инвестиции
Предложения по проекта на заповед се приемат до 2 ноември
Готвят увеличение със 70 милиона лева на бюджета по подмярка за инвестиции
Ще бъдат финансирани всички проекти с 35 точки по 4,1 „Инвестиции в земеделски стопанства“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини