Начало » Новини » Света
12.03.2015 г.

Една трета от земеделските земи в света са изтощени

Важно за фермера

Farmer.bg

По данни на Организацията за земеделие и прехрана териториите, покрити със здрави почви, намаляват, съобщи руското електронно издание Idk.Качеството на една трета от земите, използвани за селскостопански цели в света, се понижава, като степента на деградация се колебае от умерена до силна. Процесът се обуславя от ерозия, засоляване, уплътняване, окисляване и химическо замърсяване на почвите. Той застрашава възможностите на бъдещите поколения да удовлетворят нуждите си от храни. Почвите са основата за производството на храни, но не могат да говорят и малцина се обявяват активно в тяхна защита. „Сега започваме да променяме това положение”, декларира Владимир Рахманин, заместник-генерален директор и регионален представител на Организацията за земеделие и прехрана за Европа и Централна Азия при откриването на конференцията „Здрави почви за здравословен начин на живот”, организирана в унгарската столица Будапеща от министерството на селското стопанство на страната.

Не сме наследили тази земя от предците си, по-скоро сме я взели назаем от децата си. Никога не трябва да забравяме, че начинът, по който използваме почвите на нашата планета, ще има последици за живота на следващото поколение, тъй като здравите почви са основа за здравословния начин на живот”, изтъкна Рахманин.

Значението, което имат почвите за живота на хората, често остава незабелязано или недооценено, но от Организацията за земеделие и прехрана призовават за промяна на това положение, съсредоточавайки вниманието си върху значимостта на почвите, а Общото събрание на ООН обяви 2015 г. за Международна година на почвите. За нейна основа ще бъдат използвани партньорствата, проектите и платформите, разработени в рамките на Международната година на семейните фермерски стопанства, обявена през 2014 г.

От Организацията за земеделие и прехрана изтъкват, че семейните ферми зависят от състоянието на почвите, но същевременно и самите фермери имат ключова роля за запазването на състоянието и повишаването на плодородието на почвите.

Организацията подпомага запазването на почвите по целия свят, подобрявайки осведомеността и разяснявайки предимствата на устойчивото управление на земните ресурси. Тя е реализирала над 120 проекта по целия свят, свързани с почвите, а съвместно с ЮНЕСКО публикува Световна карта на почвите. Често данните за почвите са стари или частични и един от приоритетите на Организацията за земеделие и прехрана е създаването на световна информационна система за почвите, която да разполага с достъпни и достоверни данни, подпомагащи вземането на решения при управлението на земните ресурси. 

Една трета от земеделските земи в света са изтощени
5458
 

Последни материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Свързани материали
Виж
Практика
Опознайте механичния състав на почвата, преди да садите!
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Решения на Министерския съвет
Българската позиция пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 18 септември
Еврокомисията предлага Закон за мониторинг на почвите
Годишно от ерозия на почвите в ЕС се губят 50 млрд. евро
През ноември ще се проеведе първото изложение за земята
Европейски манифест в подкрепа на мисията за защита на почвите
Полезно за градинарите
Какво не знаем за ползите от глината в градината?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини