Начало » Новини » Страната
11.03.2015 г.

Инвестиции, за които могат да кандидатстват лозарите но новата селска програма

Програма за селските райони 2014 – 2020 г.

Farmer.bg

Въпреки че подмярка 4,1 за инвестиции в стопанствата от новата програма за селските райони изключва проекти за засаждане и презасаждане на лозя или за напояване, фермерите могат да кандидатстват за покупка на машини и оборудване, което е свързано с отглеждането на лозята. Това посочи Димитър Ванев, шеф на дирекция в Националната служба за съвети в земеделието, представяйкивъзможностите за кандидатстване. В рамките на субсидии от 3 млн. лв. кандидатите могат да получат безвъзмездно финансиране за строителство или обновяване на сгради и друга недвижима собственост, която се използва за земеделското производство, включително свързана с опазването на околната среда. Не се признават обаче разходи, свързани с ремонт и строителство на административни сгради.

Важно е да се определи и стандартният производствен обем на стопанството, което може да участва по подмярка 4,1, чийто прием ще бъде разкрит в края на март 2015 г. Минималният стандартен производствен обем на стопанството не трябва да бъде под 8 000 евро. Това означава, че ако отглеждате под 71,1 декара с лозя, вие не може да кандидаствате. Според евронормативите стандартният производствен обем за един декар е 220 лв.

Ако обаче отговаряте на тези изисквания и сте регистриран като земеделски производител по наредба 3, вие имате възможност да получите финансиране и за редица други дейности в стопанството.

Ще бъдат субсидирани още проекти за покупка на нови машини, съоръжения и оборудване, необходими за подобряване на земеделския производствен процес, включително и за екологично производство, а също за получаване на топлинна и/или електроенергия, необходими за земеделските дейности в стопанството и за подобряване на енергийната ефективност. Лизингови покупки също влизат в това одобрение. Ще се приемат и проекти за съхранение и подготовка за продажба на земеделска продукция.

Лозарите могат да ползват субсидии и за покупка на земя, необходима за изпълнение на проекта във връзка с изграждане и/или модернизиране на сгради, помещения и други недвижими материални активи, предназначени за земеделските производствени дейности, а също за покупка на сгради, помещения и друга недвижима собственост необходими за изпълнението на проекта, предназначени за земеделските производствени дейности на територията на селски район.

По мярка 4,1 ще се субсидират и покупки включително чрез финансов лизинг на специализирани земеделски транспортни средства, като например камиони, превозни средства за транспортиране на продукция.

Лозарите биха могли да кандидатстват и за разходи, свързани с достигането на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление на качеството в земеделските стопанства, както и за въвеждане на добри производствени практики, подготовка за сертификация;

Ще се подпомага още покупката на софтуер, включително и на лизинг, разходи за ноу-хау, придобиване на патенти права и лицензи, разходи за регистрация на търговски марки и процеси необходими за изготвяне и изпълнение на проекта.

Ще се покриват още разходи, свързани с проекта, в т.ч. разходи за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултанти, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекти, проучвания за техническа осъществимост на проекта, извършени както в процеса на подготовка на проекта преди подаване на заявлението за подпомагане и по време на неговото изпълнение, които не могат да надхвърлят 12 % от общия размер на допустимите разходи по проекта.

Инвестиции, за които могат да кандидатстват лозарите но новата селска програма
6043
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
13 организации на лозари, винари и енолози участваха на среща със заместник-министър Александър Йоцев
Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор
Недоволството на браншовиците
Седмицата на протестите завърши с митинг на лозари и позиция на биофермери
След протестите през ноември 2022 г.
Лозарите - с отчаян ход да събудят съвестта на чиновниците в агроведомството!
„Винария” 2023 г.
„Златният ритон“ отиде за селекция на „Ловико лозари”
Позиция на Националната лозаро-винарска камара
НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини