Начало » Новини » Интервю
07.03.2015 г.

Фермери от Раковски и Карнобат си партнират с гръцки животновъди

Отвъд границата

Снимка: Национален съюз на говедовъдите в България

В началото на март собственици на говедовъдни ферми от Раковски и Карнобат посетиха гръцката ферма „Кутрас фарм” с намерението да почерпят от опита на колегите си в южната ни съседка и да създадат нови партньорства. Делегацията е ръководена от Рангел Матански, управител на организацията на млекопроизводители „Фермерско мляко” – Раковски, който е и съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България. Самата организация е поверена на съизпълнителния директор на съюза Михаил Михайлов, който от една година поддържа постоянни връзки с гръцки животновъди.

Фермата в Комотини наброява 500 крави от елитни породи, селектирани през годините. „Като отправна точка за съдействието от страна на гръцките фермери беше споделеният от тях опит за подобряване на селекцията при млечните крави чрез покупка на бременни юници от държави с добри традиции в тази област като Германия, Полша и др.”, посочи Матански. Според него това е пътят за по-бърз генетичен прогрес на стадото, което трябва да се прилага и в България.

Родните животновъди са видяли и първите отелени юници от норвежко говедо, при които по изчисления на комотинските фермери разходите за лекарства при тези животни се намалят с пъти, защото породите са устойчиви на болести. В момента фокусът на селекцията е изместен към подобряване на здравословния статус на животните в поколенията и по този начин се намаляват средствата за ветеринарно обслужване на всяко животно, посочи още Матански.

Българските животновъди са имали среща и с председателя на породата Холщайн за Гърция Василакас, който е разказал за опита на гръцките животновъди в комуникацията им с административните институции и с млекопреработвателните предприятия, което е важна предпоставка за оцеляването им в условията на конкурентния натиск от вноса на европейско мляко.

За родните животновъди е представлявал голям интерес начина отгжлеждане на животните в стопанството. „Гръцките колеги бяха изненадани, че в българската делегация има толкова млади момчета с над десетгодишен опит в отглеждането на крави, които едновременно с това обработват и по няколко хиляди декара земя”, обясни още Матански.

Българските животновъди търсят ниши за подобряване на икономическите резултати във фермите си, затова и колегите от стопанството на Кутрас са представили подробно своята дейност, която е била от полза за младите фермери от България.

Средната продуктивност на едно животно в комотинската ферма се движи около 10 000 кг годишна млечност, като всяка крава се дои трикратно и дава около 31-34 кг мляко. Всеки ден фермата предава над 15 тона мляко на мандрите. Средният месечен оборот надхвърля 220 000 евро.

По време на обиколката е била показана и интересна технология за отглеждане на 500-те животни. Дневната дажба е включвала силаж – 25 кг, 6 кг царевица на зърно, един кг цвеклови резанки, 3.5 кг шрот, премикс и 2-3 кг слама. Всичко това се поставя в миксера и се дава на животните.

Отелването на кравите също е по-различно от това в българските условия, затова и родните фермери са научили интересни подробности, които биха могли да приложат. Всички бременни животни се намират в индивидуални идеално почистени и дезинфикцирани боксове, като след раждането телето прекарва три дни с майката. Ефектът е двустранен, защото от една страна за кравата е по-лесно да отдели плацентата, а за телето стресът след раждането и откъсването е по-малък, поясни животновъдът.

„Главният резултат от срещата беше не само практиките, които ни бяха представени и които можем да приложим в нашите условия, но ние се сблъскахме и с един нов начин на мислене и действия по отношение на животновъдния бизнес. Предимства, които ще осмислим и започнем да прилагаме в Българи ”, обясни още Рангел Матански. 

Фермери от Раковски и Карнобат си партнират с гръцки животновъди
9383
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Агробизнесмен на годината
Венелин Делгянски: Българското зърнопроизводство е по-конкурентно от германското, с таваните обаче ще разрушат структурата ни
БАБХ
Регистрирано е първото огнище на птичи грип за 2020 г.
Кавга между животновъди завърши с единадесет изстрела и почти смърт
Фермер Експо Раковски 2019 - фермерски храни и елитни животни за ценители
Аукцион за елитни говеда е акцентът в изложението, което ще се проведе на 14 септември в Раковски
Провежда се на 14-и септември - Кръстовден
Изложението в Раковски отново ще излъчи елитни породи животни
На 13 и 14 септември в квартал Секирово
На третото изложение в Раковски за първи път ще има аукцион за елитни животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини