Начало » Новини » Коментари
02.02.2015 г.

С 10% по-високи субсидии ще взимат специално създадените оперативни групи за иновативни проекти

Програма за селските райони 2014 – 2020 г.

Farmer.bg

Всеки земеделски производител, който успее да докаже новата си бизнес идея и я представи заедно с оперативна иновативна група с участието на учени, ще получи с 10% повече субсидии от програмата за селските райони 2014-2020 г. Създаването на самите оперативни иновативни групи ще бъдат регламентирани с новото законодателство, което е на етап обсъждане. Според него в иновативните групи трябва да участват поне един земеделски производител и един научен екип, който от своя страна ще докаже, че с представената иновация стопанството на фермера ще постине ефективна промяна. Това съобщи за Farmer.bg председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. 

Различните стопанства са на различен етап от развитието си, затова и за едни стопанства иновацията може да бъде вече внедрен софтуер на машините, които осигуряват примерно точно отчитане на разходите на ползваните горива. В този случай покупката на още един подобен трактор няма да се приема за иновация, защото не води до съществуна промяна, обясни Боянова. Нейният колега от Центъра за интовативно земеделие Свилен Костов дава друг пример, при който иновацията би могла да се приеме и финансира по новата програма. Примерно ако за една овощна градина стопаните въведат метеорологична мрежа от станции, които в зависимост от влажността на въздуха овощарите биват предупреждавани за опасност от мана и затова ще могат навреме да пръскат срещу вредителите, това би могло да се приеме за иновация, посочи Костов.

В интервю за телевизия Он еър Светлана Боянова препоръча за интересуващите се по темата да се запознаят с разработката на ЕК, наречена „Европейско партньорство за иновации“. И всички, които смятат да работят по иновативни проекти, да създадат оперативна иновативна група и тогава да кандидатстват.

Самото определение за иновация означава, че „това е разработването и внедряването на нов подобрен продукт (стока или услуга), нов метод; процес, организация на работа, които водят до спестяване на разходи или до повече ползи за околната среда“.

Партньорите на фермерите в тези иновативни групи обикновено могат да бъдат научен институт, консултант, неправителствена организация, малки или средни предприятия, които сами могат да описват своя проект. Плюсът на това подпомагане е, че проучванията за такива проекти ще бъдат признати 100 процента като разход, посочи още Светлана Боянова.

„Оперативната иновативна група е едно обединение, което ти дава възможност да реализираш своята идея. Никога една иновация, преди да бъде приложена в практиката и да доведе до печалба – не само финансова, може печалбата да е за околната среда или да е социална – няма как да бъде дефинирана предварително като иновация и точно това е целта на новия програмен период и въобще на цялото Европейско партньорство за иновации и за създаване на иновативни групи. Когато говорим по тези теми е хубаво наистина да е професионално и с много четене да подхождаме“, посочи още Боянова.

Тя поясни още, че именно чрез реализацията на иновативната идея ще бъде привлечен интересът на земеделските производители към новата мярка „Сътрудничество“ от програмата за селските райони.

 

С 10% по-високи субсидии ще взимат специално създадените оперативни групи за иновативни проекти
11034
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
Удължен е срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1
Наука и бизнес
Вътев: Да привлечем младите хора в сектора, срещайки ги със световно доказали се учени
От 20 до 24 февруари в Пловдив
SPP EXPO е ново изложение за зърно и зелени технологии, в рамките на АГРА 2024
Министерството на иновациите и растежа
На 9 януари ще има онлайн информационен ден за внедряване на иновации в предприятията
В сътрудничество с учени и университетски преподаватели при изпълнението
МЗХ проведе встъпително обучение на бенефициенти по проекти за иновации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини