Начало » Важно за фермера » Животновъдство
19.01.2015 г.

Как да разпознаем кравите в риск, преди да се разболеят

Нова точкова система

Когато ветеринарен лекар или животновъд установи грипна инфекция в стадото, за съжаление, тази констатацията идва твърде късно, защото голяма част от животните вече е засегната. Лечението е скъпо и трудно.
Бедствието може да предотврати нова система от шест точки: тя показва симптоми, чрез които ветеринарите и животновъдите биха могли да разпознават потенциално застрашените от грип животни.
Червени очи, течащ нос: Идеята за системата принадлежи на германския ветеринарен лекар Клаус Пленис, вече покойник.. Той се е занимавал интензивно с темата, наблюдавал е кравите и стадото като цяло и е разработил специални системи за ранно разпознаване на симптомите.
По време на наблюденията лекарят много често е забелязвал крави, говеда и телета с червени очи и течащи носове в оборите. Тези животни не са правили впечатление на животновъдите, защото говедата са продължавали да се хранят, а кравите да дават мляко.
Състоянието им обаче скоро се е променяло и леката умора се е развивала в грип или възпаление на белите дробове. Симптомите показват, че животните се разболяват и всъщност индикирали, че имунната им система не работи правилно.
Д-р Клаус Пленис е обобщил симптомите в т.нар. система Cow-Score:
- Зачервени очи (особено в медиалния, срединния ъгъл на окото) с течащ секрет и възпаление
- Оток на клепачите
- Подути лимфни съдове на главата
- Зачервена вътрешна част на ноздрите
- Течащ нос (бистра слуз)
- Влажна предна част на ноздрите, с прилепнали остатъци от храна
Имунна система извън контрол. Всъщност причина за симптомите не е вирусна инфекция или настинка. Причината е самата имунна система на животните. Проф. Ханс-Йоахим Шуберт от Ветеринарното висше училище в Хановер обяснява това така: Имунната система е преценила грешно даден патоген и не се бори ефективно с него. Може да се каже дори, че тя върви в грешна посока. Реакцията на имунната система предизвиква описаните симптоми.
Проблемът: имунната система не би могла сама да намери правилния метод и не може да се бори успешно с бъдещите причинители на болести.
Резултатът е: ежедневна умора на животните, нежелание за хранене, последващи заболявания и намаляване на количеството мляко.
Ако повече от една трета от животните в стадото покаже изброените по-горе симптоми, животновъдите трябва да се обърнат към ветеринарен лекар за съвет, предупреждава проф. Шуберт. Чрез анализ на антителата в кръвта се установява дали е необходима ваксина. По този начин се установяват или изключват като възможни актуалните и отминалите инфекции.
Констатациите, които Пленис е направил, работейки за конкретни ферми, най-често показват наличието на антитела срещу говежди респираторен синцитиален вирус (BRSV), т.нар. Рarainfluenza-3 Virus и Adenovirus. Разбира се, понякога не се установяват вирусни инфекции, допълва проф. Шуберт. И въпреки това, ако кравите покажат някои или всичките шест симптома, би помогнало редовно лечение с живи ваксини.
Проф. Шуберт дава следното обяснение: Очевидно няма значение срещу кой патоген се слага ваксина. Чрез инжектирането на жива ваксина имунната система се активира и трябва отново да се ориентира. След това тя реагира по-добре на следващите инфекции, а животните се разболяват по-рядко.
- Сега със своя изследователски екип проф. Шуберт иска да открие защо този нетипичен метод на лечение е толкова успешен. Интересува го преди всичко как имунната система и тялото реагират на ваксината.
Ваксина вместо лечение: Някои ветеринарни лекари препоръчват на животновъдите редовно поставяне на жива ваксина срещу BRSV на всички животни. Така имунната система се мотивира и се активира отново. Тя се ориентира наново и вече може да справи успешно с патогените.
Германската фермерка Риа Дорних, член на земеделското дружество Хайдерсдорф, преди време се е обърнала за съвет към ветеринарния лекар д-р Нилс Йон. Причината са били честите възпаления на белите дробове на отглежданите от нея телета. Д-р Йон е познавал шестточковата система от симптоми и е препоръчал ваксинация на цялото стадо.
BRSV (говежди респираторен синцитиален вирус) е предшественик на много инфекции. Ако се постави ваксина срещу него, се предотвратява възникването на последващи заболявания, категоричен е д-р Йон. Според него ваксината подобрява общото здравословно състояние на стадото. Ето защо преди поставяне на диагноза той се стреми да наблюдава основните шест симптома. Всъщност до момента докторът е успял да убеди много малко животновъди да ваксинират редовно всички отглеждани от тях животни. Разходите са основната причина за отказ от превантивното лечение.
Риа Дорних обаче ваксинира цялото си стадо животни веднъж годишно и по нейни данни от този момент нататък пневмониите сред телетата са намалели със 70%.
При юниците и кравите ваксината не е оказала видимо въздействие за подобряване на общото здравословно състояние. Поради допълнителните разходи от около 4,30 евро на животно, говедата са ваксинирани само до първото отелване. Младите животни продължават да се ваксинират редовно: При тях разходите за ваксини се изплащат с времето, категорична е Дорних.
Най-накрая проблемите са решени: имунизациите с жива ваксина срещу BRSV
Подобни заключения е направил и Дирк-Беренд Майндерс от провинция Долна Саксония (Германия). Повече от година той се е борил със симптомите на грип в стадото си от млечни крави. Кравите продължавали да поддържат температура, изглеждали отпаднали и се хранели оскъдно. Животновъдът и ветеринарният лекар на стадото са изследвали всички възможни причини, от температура при кравите до хламидия, но нищо не помогнало. В последствие Майндерс научил за т.нар. шест симптома и ги установил в стадото си. Въпреки първоначалните съмнения през лятото на същата година той започнал с имунизациите с жива ваксина срещу BRSV. Животните показаха ясна реакция вследствие на ваксината. Количеството на млякото значително намаля, споделя Майндерс. Няколко седмици по-късно обаче кравите са били по-жизнени, хранели са се по-добре и най-важното, не са имали треска. Сега животновъдът е решен да поставя ваксина на всички животни от стадото си два пъти годишно и по този начин да предотврати възникването на треска в стадото си.
Ветеринарният лекар д-р Кристиан Хайцер също препоръчва на животновъдите, които имат проблеми с грипни състояния при телетата, да ваксинират превантивно цялото стадо с BRSV-жива ваксина. Това дори е задължително, ако младите животни и кравите се отглеждат на едно и също място.
Ако всички животни в обора се ваксинират, това намалява разпространението на патогени и се прекъсва т.нар. инфекциозна верига, обяснява Хайцер. В действителност е много трудно да се убедят животновъдите да ваксинират всички животни превантивно. Най-силният им аргумент, разбира се, са разходите за ваксините, който възлизат на около 10 евро на животно, веднъж годишно.
Накратко:
● Животновъдите и ветеринарните лекари могат да разпознаят болните животни чрез няколко симптома.
● Шестте симптома са обобщени в т.нар. Cow-Score.
● Под внимание трябва да се вземат червените очи, отокът на клепачите, подутите лимфни съдове и бистрата течност от носа.
● Тези сигнали показват не добре работеща имунна система, която се опитва да се пребори с патоген.
● Навременната реакция от страна на животновъдите може да предотврати последващи заболявания при животните. Добра и ефективна мярка е имунизацията на цялото стадо с жива ваксина./fermera.bg

 

 

 

Как да разпознаем кравите в риск, преди да се разболеят
14286
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини