Начало » Новини » Страната
14.01.2015 г.

Еколози оспорват опити за прокарване на привилегии с търговското споразумение между ЕС и САЩ

Преговори

sxc.hu

Европейската комисия публикува дългоочакваните резултати от общественото допитване за прилагане на механизма за уреждане на споровете между инвеститор и държава (познат като ISDS или УСИД) при предстоящите търговски преговори между ЕС и САЩ (ТТИП). «Докато мнозинството от отговорите изцяло отхвърлят специалните привилегии на инвеститорите, като част от търговските преговори между ЕС и САЩ, Европейската комисия заяви, че ключовият въпрос на допитването е да се намери точният баланс в тези преговори. Повече от 97% от отговорите на гражданите дават ясен отговор против включване на механизма за уреждане на търговските спорове в това търговско споразумение. Въпреки това Европейската комисия обяви в доклада си, че ще продължи с програмата си за реформи, коментира Ивайло Попов от сдружението «За Земята».

„Европейската комисия показа тотално незачитане на гласовете на хората, които се мобилизираха масово и изразиха несъгласието си инвеститорите да получат привилегировано VIP отношение в преговорите между ЕС и САЩ“, посочи Попов. Той оприличава оповестеното от ЕК ререшие като опасен троянски кон, подкрепян от корпорациите за сметка на основните защити за хората и околната среда.

През следващата седмица от „За Земята“ ще публикуват доклад за вече приключилите арбитражни дела по УСИД, които са провеждани в Европа. От анализа е видно, че досега европейските правителства са били принудени да заплатят повече от 3,5 млрд евро като компенсации на частни компании.

От екоорганизацията припомнят, че консултацията започнаха миналата пролет, в опит да се заглушат критиките срещу системата на УСИД. Тя беше базирана на текстовете за УСИД в инвестиционната глава на наскоро сключеното споразумение между ЕС и Канада.

Поради силно техническия характер на консултациите редица международни организации като „Приятели на земята Европа “ (Friends of the Earth Europe) и др., сред които и „За Земята“, подготвиха онлайн формуляри, достъпни за гражданите с цел улесняване на тяхното участие.

Тези организации събраха повече от 131 000 от получените общо 150 000 отговора от Европейската комисия.

Всички те изразяват ясно "Не на УСИД“. Много от тези отговори разглеждат и в подробности основните проблеми на механизма на уреждане на спорове между инвеститорите и държавата, свързани с правото на правителствата да регулират взаимоотношенията, с конфликта на интереси при арбитрите, с липсата на прозрачност на трибуналите и с привилегиите и недемократичните права на инвеститорите.

“С тази консултация Европейската комисия заяви, че иска да попита публично какво искат гражданите. Хората ясно отговориха против прекомерните привилегии за корпорациите. Арбитражите между инвеститори и държави са недемократични и противоречат на основния принцип на справедлив достъп до правосъдие. Затова те не трябва да бъде част от търговското споразумение между ЕС и САЩ, както и от други търговски договори. Ще чуе ли Европейската комисия това? Днешните мултинационални корпорации разполагат с широк набор от мерки за защита срещу инвестиционни рискове, като частно застраховане и завеждане на дела пред националните съдилища, т.е. няма абсолютно никаква нужда от специален правен режим като УСИД”, заключи Попов.

Това изявление идва в контекста на растящото общественото противопоставяне на търговско споразумение между ЕС и САЩ. Петицията срещу търговските сделки между ЕС и САЩ и ЕС и Канада вече надхвърли един милион подписа. Тя е подкрепяна и от За Земята и беше стартирана от коалицията Stop TTIP, след като заявлението и за започване на официалната европейска гражданска инициатива беше отхвърлен от Европейската комисия в началото на септември 2014 г.

 

 

Еколози оспорват опити за прокарване на привилегии с търговското споразумение между ЕС и САЩ
3174
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Актуалните данни на ЕК
И през 2023 г. Евросъюзът отчита рекорд в износа на храни
Иска се 6-годишен опит от кандидатите, които все още не са избрани
Назначават през лятото още 13 търговски представители зад граница
НСИ
България намалява износа на храни и животни за трети страни спрямо 2021 г.
МС прие аграрния доклад за 2019 г.
Над 1 млрд. евро е положителното ни салдо в търговията с аграрни стоки за 2018 г.
Партньорство
ЕС се споразумя с Меркосур за взаимната търговия
Европарламентът прие търговското споразумение с Канада CETA
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини